17 Квітня 2021
Новини

Затримання українського консула в Росії: Україна готує відповідь

Затримання українського консула в Росії: Україна готує відповідь
Україна готує симетричну відповідь на затримання українського консула Олександра Сосонюка в Санкт-Петербурзі.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в ефірі телеканалу «Україна 24».

Дипломата затримали через нібито отримання закритих даних російських правоохоронців - українська сторона це заперечує.

Він наголосив, що Олександр Сосонюк не причетний до отримання секретної інформації, яке йому закидають у Росії. На думку заступника глави МЗС, дії ФСБ - «брутальна провокація» на тлі нарощення російських військ на українських кордонах. За словами Єніна, це спостерігається в усіх сферах взаємодії Росією.

«Нашого дипломата у жодному разі не мали затримувати. Ба більше, він не був причетний до тих дій, які йому інкримінують російські чиновники...Зазначені кроки російської сторони зустрінуть найрішучішу відсіч з української сторони, і ми вже опрацьовуємо модальності симетричної відповіді російській стороні», - каже Єнін.

Водночас він зазначив, що українській стороні не відомо про результати відповідного кримінального провадження у Росії.

Наразі Сосонюк перебуває на території української консульської установи, і найближчим часом МЗС буде розв'язувати питання про його повернення додому.

Єнін також додав, що консульська установа України в Санкт-Петербурзі забезпечена в кадровому і технічному плані. А МЗС «максимально мобілізувало» всіх дипломатичних і консульських представників, як у Санкт-Петербурзі, так і в інших дипломатичних і консульських установах.

«Ми сподіваємося, що цей інцидент мінімально вплине на нормальне функціонування нашої установи. Хоча про яке нормальне функціонування установи може йтися, коли буквально два місяці тому українського прикордонника було поранено ножем. Ті особи з російського боку, які були зобов'язані забезпечувати захист і недоторканність українських представників, як і цієї установи загалом, просто упустили цей момент», - сказав заступник глави МЗС.

Нагадаємо, ФСБ 16 квітня заявило про затримання консула Генерального консульства України у Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка під час зустрічі з громадянином Росії. Російські правоохоронці заявляють, нібито дипломата затримали під час отримання інформації закритого характеру з баз даних правоохоронних органів Росії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, росія
В тему