22 Січня 2021
Новини

Як луцьким ОСББ зробити свій будинок енергоефективним і отримати відшкодування з бюджету

Як луцьким ОСББ зробити свій будинок енергоефективним  і отримати відшкодування з бюджету
Роман Бондарук

У Луцьку хочуть затвердити Програму відшкодування частини суми кредитів ОСББ.

Це питання розглянули 22 січня на засіданні комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури, ЖКГ, екології, транспорту та енергоощадності.

Як розповів голова комісії Роман Бондарук, наразі її підлаштовують під загальнодержавну програму Фонду енергоефективності «Енерго-Дім».

За його словами, сьогодні програма набирає обертів і в Луцьку вже подали більше 56 заявок на часткове відшкодування коштів.

Також експерт зазначив, що програма передбачає три етапи.

Перший – енергоаудит, де держава відшкодовує 70% від вартості послуги. Другий – проект реконструкції будівлі по енергоефективності (відшкодування теж сягає 70%). І третій – термомодернізація будинку.

«На відшкодування першої частини проекту вже подано 56 ОСББ. Три будинки знаходяться на останній третій стадії. Проте Фонд енергоефективності має обов’язкову умову: представники організації виїжджають та оглядають об’єкт, дивляться на технічні дотримання.

«У старих будинках 70% того, що тепла, яке споживають, йде в повітря, адже будинки й мережі, які ведуть до об’єкта, давно потребують ремонту. Нам є над чим працювати. Ми маємо приклад, де будинок спожив 30 Гігокалорій, а інший такої ж площі – 110, тобто різниця суттєва», - додає він.

Також депутат наголосив, що з бюджету міста на цю програму в 2021 році планують передбачити 20 мільйонів (але не більше 1 млн грн на будинок).

«У такий спосіб ОСББ потрібно буде доплачувати вже не 30%, а 20%. Тобто це такий додатковий стимул для людей. До всього ж, держава передбачила кредит, тобто ОСББ може розстрочити повернення коштів. Вважаю, що це фактично один з небагатьох шляхів вирішення проблеми з підняттям тарифів та проблеми з капітальним ремонтом багатоквартирних будинків», - підкреслив обранець громади.

Роман Бондарук зауважив, що в планах модернізувати будинки так, аби його жителі відчули максимальний ефект.

«Раніше «Луцьктепло» отримало кредит від ЄБРР на встановлення ІТП (індивідуальні теплові пункти). У 2020 році безкоштовно встановили 82 ІТП, з яких 50 – в ОСББ. Тобто ми хочемо до тих ІТП, що вже наявні, модернізувати весь будинок. Так вийде комплексна робота», - резюмував він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, луцьктепло, гроші, слуга народу
В тему