В центрі уваги

Роман Бондарук: «Розумне використання енергоносіїв — шлях до вирішення проблем з тарифами в Україні»

Роман Бондарук:  «Розумне використання енергоносіїв — шлях до вирішення проблем з тарифами в Україні»

Регулювання тарифів на газ та електрику лише тимчасово зніме фінансовий тягар з населення, а найкращий шлях вирішення "енергетичної проблеми" — це запровадження програм з енергоефективності.

Про це 14 січня t1.ua розповів депутат Луцької міської ради Роман Бондарук.

Нагадаємо, міська рада звернулася до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та НКРЕП щодо недопущення підвищення тарифів для населення.

"Ми (фракція "Слуга народу" в міськраді, — роед.) підтримали це звернення, хоча є декілька пунктів в цьому документі, які вже виконані або виконуються. Так, вчора було повідомлено, що до завершення карантину уряд зафіксував ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Також Президент Володимир Зеленський 12 січня провів нараду, під час якої дав вказівку НКРЕП переглянути тарифи на транспортування газу. До 15 січня будуть озвучені відповідні пропозиції", — каже Роман Бондарук.

Також він нагадав, що в уряді готують низку пропозиції щодо утримання тарифів. Наприклад, встановлення верхньої межі націнки на транспортування газу і запровадження регульованої ціни на газ для малозабезпечених категорій населення.

"За час Незалежності України не було ні одного Уряду, ні одного Президента, коли б не піднімалися ціни на енергоносії. На жаль, енергетична галузь завжди була контрольована декількома олігархами і зрозуміло, що в ній є зловживання. Минулого року запрацював ринок газу, але він недосконалий. 

Схожа ситуація щодо електроенергії. Теж є ринок, але треба по ньому працювати. Тим більше в Україні є цілі міста, де перейшли на підігрів гарячої води електрикою, і вони відчутно постраждають через це підвищення. Тому президент доручив переглянути і ці тарифи", - зауважив обранець громади.

За словами Романа Бондарука, сьогодні в Україні багато місцевих рад висловлюють публічне обурення новими тарифами. Проте цим радам треба звернути увагу на те, скільки в бюджети закладають коштів на програми з енергоефективності.

"Тарифи на енергоносії раніше чи пізніше знову будуть зростати, тому ми не вирішимо цю проблему поки не зменшимо споживання енергоносіїв. Потрібно пропагувати та пояснювати людям, що найкраший вихід — це зміна споживання енергносіїв.  Потрібно утеплювати будинки, встановлювати ІТП тощо. Що заважає це робити?

Мабуть, в нашій державі кожен уряд "грав" на тому, що давав людям субсидії. В результаті населення часто використовувало енергоносії бездумно. Але саме тому місцева і державна влади мають зосередитися на тому, щоб реалізувати програми з енергоефективності", - мовив депутат.

Крім того він повідомив, що в Луцьку планують утеплити будинки, в яких встановили ІТП. Мовляв, лише комплексний підхід забезпечить якісне вирішення питання. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, економіка, ціна на газ, комунальні послуги
В тему