9 Січня 2021
Новини

Які зміни у призначенні субсидій стосуються жителів Луцької громади

Які зміни у призначенні субсидій стосуються жителів Луцької громади

На Волині, з 1 січня 2021 року,  сталися зміни у  переліку осіб, яким можуть призначити субсидію. При цьому  документи на отримування субсидій мешканці Луцької територіальної громади і надалі можуть подавати, звернувшись до департаменту соцполітики.

Про це пише ІА Волинські новини.

Станом на кінець 2020 року в Луцьку та Прилуцькому старостинському окрузі було близько 22 тисячі домогосподарств, які отримували субсидії та нараховувалося 49 тисяч осіб пільговиків, розповіла керівниця департаменту соціального захисту Луцької міської ради Вікторія Майборода. Після виборів до Луцької громади доєдналися ще 36 сіл. І з 1 січня розпочався процес передачі справ з приєднаних громад, тому чіткої цифри кількості субсидіантів та пільговиків поки що немає.

З початку 2021 року, зазначає вона, змінюються правила нарахування субсидій. Так, субсидія не буде призначатися домогосподарствам, якщо загальна площа житлового приміщення перевищуватиме 130 кв. м для квартир і 230 для індивідуальних будинків.

«Якщо порівнювати, то до цієї зміни було чітко визначено, що субсидію призначали, якщо є менше 120 кв. м для квартир і 200 кв. м для будинків опалювальної площі. Зараз, згідно зі змінами, береться до уваги уже загальна площа», - пояснює Вікторія Майборода.

Також субсидія не буде призначатися особі, яка набула права власності на майно (не лише придбання, а й успадкування, отримано в дар), протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидій.

З січня 2021 року можуть отримати субсидію домогосподарства, в складі яких є особи, яким боргують роботодавці зі сплати ЄСВ а також ті, хто звільнений від сплати ЄСВ загальнодержавного страхування. Зокрема, йдеться про підприємців, які мали «податкові канікули».

Також цього року надали право на субсидію тим домогосподарствам, де є особи, які офіційно працюють за кордоном в країнах, з якими Україна не уклала договір на соцзабезпечення. Раніше такі особи не мали права на призначення субсидій. Головна умова - щоб ці люди були офіційно працевлаштовані. Якщо ж особи перебувають за кордоном по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, вони теж мають право на субсидію. Проте мають підтвердити це легальними документами.

Вікторія Майборода додала, що у грудні 2020 року і січні 2021 року будуть враховуватися доходи за ІІ і ІІІ квартали 2020 року. З лютого 2021 року уже будуть враховуватися доходи за ІІІ та ІV квартали. Ті, в кого призначена субсидія перевищуватиме 5 тисяч гривень, отримуватимуть її у безготівковій формі.

Подати документи мешканцям Луцької територіальної громади можна кількома способами, у тому числі й звернувшись до відділення департаменту соцполітики: для обласних центрів у цьому плані нічого не змінилося. Також документи можна подати через цифровий додаток «Дія» або ж поштою. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з початку року управління соціального захисту припиняють прийом громадян.

З 1 січня 2021 року кожен, хто буде претендувати на субсидії від держави або будь-яку виплату, пройде додаткову перевірку від Мінфіну. Щоправда, як зазначила керівниця департаменту соцполітики Луцької міськради, у Луцьку фахівці постійно проводять такі перевірки.

«Ми маємо доступ до баз даних і й раніше ретельно перевіряли отримувачів субсидій. Є випадки коли люди, свідомо чи ні, не декларували свої доходи. Тож переплата має бути в повному обсязі, а якщо ці особи не повернули кошти у визначений термін, будемо подавати до суду», - пояснила вона.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, луцька міська рада, соцвиплати, субсидії
В тему