25 Жовтня 2020
Новини

Сьогодні Україна вперше голосуватиме по-новому: що відомо

Сьогодні Україна вперше голосуватиме по-новому: що відомо

В Україні 25 жовтня о 8:00 відкрилися виборчі дільниці, а значить процес волевиявлення офіційно розпочався. На виборах-2020 українці мають змогу обрати депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.

Все, що потрібно знати про голосування на місцевих виборах у 2020 році – читайте у матеріалі 24 каналу. 

Що нового у виборчому процесі

Всередині липня 2020 року до Виборчого кодексу України внесли певні зміни. 

Які нові правила запровадили для кандидатів

  1. Для того, щоб брати участь у місцевих виборах кандидат, який хотів висунутися у невеликому містечку, мав знайти партію. Вона мала взяти його в список та висунути на певному окрузі.
  2. Якщо громада становить понад 10 тисяч виборців, то вибори відбуваються за партійною системою – кандидати до ради будуть у партійних списках. А якщо виборців – менше, залишається мажоритарка і самовисуванці.
  3. А от другий тур виборів міських голів можна буде проводити лише в містах з населенням у понад 75 тисяч осіб. 
  4. Водночас скоротили й кількість виборчих округів (їх було укрупнено). Від одного округу обиратимуться щонайменше двоє та щонайбільше чотири депутати.

Як правильно голосувати

Аби виборці не заплуталися та не змарнували свій голос, ЦВК ще наприкінці вересня затвердила вигляд виборчого бюлетеня. З бюлетенями нового зразка зіштовхнуться міста та села з понад 10 тисячами виборців. Обиратимуть депутатів у обласні, міські, сільські та селищні ради. 

Самі бланки будуть шести кольорів:

  • блакитний колір вибори депутатів Верховної ради АР Крим, обласної ради;
  • світло-зелений колір вибори депутатів районної ради;
  • світло-жовтий колір вибори депутатів міської ради;
  • світло-сірий колір вибори депутатів районної ради;
  • кремовий колір вибори депутатів сільської, селищної ради;
  • світло-рожевий колір вибори сільського, селищного, міського голови.

Щоб проголосувати за партію, потрібно у пустому квадраті бюлетеня – напроти обраної політичної сили – поставити будь-яку позначку. Згодом треба обрати кандидата в депутати від цієї партії та вписати його номер у квадраті з трафаретом.

А от виборцям, які мешкають на території, де зареєстровано менше, ніж 10 тисяч виборців буде дещо легше розібратися. Там кандидати балотуються за мажоритарною системою, тобто самостійно, відтак і бюлетені будуть традиційними. І щоб проголосувати – достатньо буде поставити "галочку" чи "хрестик" за кандидата.

Свій голос можна віддати лише за 1  кандидата та 1 політичну силу. В іншому випадку – голос не зарахують.

Голосування в умовах COVID-19: правила

У часи пандемії коронавірусу процес голосування також дещо змінився. Однак нові правила вже давно знайомі всім українцям.

Мовиться передусім про:

  • виборці мають дотримуватися соціальної дистанції щонайменше у 1,5 метри. Це ж стосується і членів комісій.
  • на виборчих дільницях мають бути у достатній кількості засоби персонального захисту для працівників виборчих дільниць, а також виборців;
  • користування антисептиками та носіння захисних масок є обов'язковим.

Зауважимо, що українці, які хворіють на коронавірус, також візьмуть участь у голосуванні на місцевих виборах. Пацієнти лікарень зможуть проголосувати безпосередньо у медзакладі.

Коли оголосять результати

Волевиявлення почалося 25 жовтня о 8:00 та має завершитися о 20:00 на усіх дільницях України. До 29 жовтня члени комісії повинні підрахувати голоси, а встановити результати не пізніше за 29 жовтня. 

За інформацією ЦВК, приблизно 15 листопада можуть призначити другий тур виборів мерів великих міст. Станеться це у випадку, якщо жоден кандидат не набере понад 50% голосів. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вибори, Україна
В тему

Останні матеріали