1 Вересня 2020
Новини

Країни Балтії припинять купувати електроенергію у Білорусі

Країни Балтії припинять купувати електроенергію у Білорусі
Після запуску Білоруської АЕС в місті Островець Латвія, Литва та Естонія не купуватимуть електроенергію у Білорусі.

Міністерства енергетики країн Балтії досягли згоди про припинення покупки електроенергії у Білорусі після запуску Білоруської АЕС. Про це з посиланням на міністерство економіки Естонії повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Досягнута угода містить елементи, що поліпшують ринкову позицію і перспективи наших виробників електроенергії», - прокоментував наслідки угоди для Естонії міністр економіки Тааві Аас.

Для припинення торгівлі електроенергією з Білоруссю країни Балтії будуть використовувати система розпізнавання походження електроенергії.

Відзначається, що на російсько-латвійському напрямку торгівля продовжиться в скороченому обсязі. Для цього будуть використовуватися залишкові потужності від внутрішньої торгівлі між країнами Балтії. Між Литвою і Калінінградом торгівля електроенергією продовжиться в нинішньому обсязі.

Країни Балтії очікують, що в зв'язку з прийнятою угодою, торгівля електроенергією між ними і третіми країнами скоротиться наполовину. Угода діятиме до запланованої на кінець 2025 року синхронізації енергосистем країн Балтії з Центральною Європою.

Відзначається, що на вироблення єдиної позиції країн Балтії щодо відмови від покупки електроенергії у Білорусії після введення в експлуатацію БелАЕС наполягала Литва. Керівництво країни стверджувало, що БелАЕС є небезпечною і створює загрозу національній безпеці Литви, навколишньому середовищу та громадському здоров'ю

Згідно з планом, перший енергоблок Білоруської АЕС, яка розташовується поблизу міста Островець, за планом мав бути введений в експлуатацію в 2020 році, другий - в 2021 році. Генеральним підрядником будівництва виступає Росатом.

У травні цього року Литва направила Білорусі ноту з закликом зупинити запуск БелАЕС.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: литва, естонія, білорусь, електроенергія
В тему