29 Травня 2020
Новини

Стрілянина у Броварах: подробиці, реакції

Стрілянина у Броварах: подробиці, реакції

У Броварах сьогоднішній ранок почався з масштабної стрілянини.

У конфлікті брало участь близько 100 осіб, вони були озброєні мисливськими рушницями та пістолетами.

Причиною стрілянини став конфлікт між місцевими та зовнішніми перевізниками за маршрути між Броварами та Києвом. В результаті троє людей були поранені і перебувають у лікарні. 21 особу було затримано, причому частину учасників конфлікту затримали вже в Житомирській і Вінницькій областях, куди вони встигли доїхати на автомобілях.

Голові МВС Арсену Авакову довелося доповідати про подію на зустрічі із президентом Володимиром Зеленським, а голову поліції Вінницької області усунули від виконання службових обов'язків.

Що це було

Стрілянина в Броварах за участю близько 100 осіб почалася рано вранці. Повідомлення про неї в поліцію надійшло о 07:15. Виглядала вона так.

Очевидець стрілянини у Броварах Віталій Новак розповів про подію.

«З балкона, з висоти, не так все видно і не так страшно. А люди, які були внизу, це було дуже дивно. Тому що бігає натовп людей з пістолетами, автоматами, помповиками, стріляє в один одного, і в той же час люди, які в цей час йшли на роботу, стояли на зупинці, якось сильно не реагували, мовляв: „Стріляють, так, але треба ж на роботу їхати“», — описав він події.

Розповідь очевидця стрілянини у Броварах

За його словами, ніхто з місцевих жителів не постраждав, а поліція дуже швидко прибула на місце події - о 7:15 надійшов виклик, а о 7:22 приїхала перша поліцейська машина.

У звіті про сутичку президенту Зеленському Аваков повідомив, що в ній брали участь близько 100 чоловік, причому один автобус з озброєними людьми приїхав з Вінниці, а ще одна група людей на трьох мікроавтобусах - з Києва.

«Київські перевізники покликали так званих "тітушок", запросивши їх зі столиці та Вінницькій області», - заявив Аваков, додавши, що, за його інформацією, група, яка прибула з Вінниці, складається із співробітників охоронної фірми.

Міністр заявив, що зброя була у представників лише однієї зі сторін конфлікту між перевізниками з Броварів, які до цього контролювали перевезення між Броварами та Києвом, і зовнішніми перевізниками.

У поліції заявили, що причиною стрілянини став конфлікт між підприємцями, які займаються пасажирськими перевезеннями, і нелегальними перевізниками.

На своїй сторінці у Twitter Аваков заявив, що перестрілка - «відгомін корупції визначення квот перевізників, залучення банд у боротьбі за маршрути перевезень».

Заступник голови МВС Антон Геращенко стверджував, що конфлікт стався між «угрупованнями, які кришували перевезення маршрутними таксі», а «кримінальні розборки стали результатом непрозорого розподілу маршрутів між підприємницькими структурами з боку чиновників, що відповідають за цей напрям у Київській області».

А мер Броварів Ігор Сапожко написав на своїй сторінці у Facebook, що конфлікт між перевізниками стався через небажання Київської облдержадміністрації налагодити діалог. Сапожко заявив, що ОДА створила і затвердила маршрут, який повністю дублює вже діючий.

Троє поранених і кулі, що влучили у вікно

Спочатку в поліції заявляли, що внаслідок стрілянини у Броварах постраждали двоє людей. Однак, звітуючи перед Зеленським, Аваков повідомив про трьох постраждалих. Про трьох постраждалих також повідомляв заступник голови МВС Антон Геращенко. Усі постраждалі - учасники конфлікту.

У Мережі з'явилося відео очевидця, на якому видно, як в одного з учасників конфлікту у Броварах влучає кілька куль, і він падає на землю, але потім все-таки піднімається і відповзає до укриття.

У спільноті news_brovary в Instagram 29 травня з'явилися фото отворів у склі та віконній рамі, а також кулі, що залетіла у приміщення.

Чи справді на знімках зображені наслідки стрілянини у Броварах, поки що достовірно не відомо.

Крім того, один з очевидців стрілянини у Броварах Віталій Новак, коментуючи її наслідки в ефірі Радіо НВ, розповів, що у його сусідів на п'ятому поверсі «у вікні дірка».

Про те, що деякі кулі влучили у вікна говорив під час зустрічі з Аваковим і президент Зеленський.

«На відео я також бачив, що постріли влучили у вікна. Потрібно, щоб ми там на місці розібралися, допомогли людям, просто звичайним людям, які потрапили в цю ситуацію», - заявив він.

У Київській ОДА вже пообіцяли компенсацію за пошкоджене під час стрілянини майно, зазначивши, що «в першу чергу, мова йде про можливі розбиті вікна квартир».

Арешти і кримінальні справи

Відразу ж після стрілянини поліція затримала 10 осіб зі зброєю і повідомила, що затримані прибули у Бровари «з інших регіонів України».

Через кілька годин після повідомлення поліції в МВС заявили, що затриманих 11, а інших учасників інциденту намагаються затримати в Київській області.

Потім Геращенко повідомив, що в Житомирській області затримали ще п'ятьох «учасників кримінальних розборок у Броварах», зазначивши, що загальна кількість затриманих досягла 16. Затримання у Житомирській області здійснювала патрульна поліція.

Ще на годину пізніше заступник голови МВС повідомив про затримання ще п'яти учасників конфлікту у Броварах на в'їзді до Вінницької області.

«Таким чином, загальна кількість встановлених і затриманих осіб, які брали участь у переділі "чорного ринку" маршрутних перевезень, досягла 21-го», - зазначив він.

На даний момент за фактом стрілянини у Броварах зареєстровано чотири кримінальні провадження:

  • за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) - від трьох до семи років позбавлення волі;
  • за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) - від трьох до семи років позбавлення волі;
  • за ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України - від трьох до десяти років позбавлення волі;
  • за ст. 15 і ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу (Замах на масове вбивство) - позбавлення волі від 10 до 15 років або довічно.
Реакція влади

Після стрілянини у Броварах президент Володимир Зеленський заслухав звіт про неї голови МВС Арсена Авакова. Президент зазначив, що подія нагадала йому 1990-ті роки.

Аваков визнав, що на місці стрілянини не було поліції і заявив, що у нього щодо Броварської поліції «великі питання», «тому що пропустити таке - це неприпустимо».

Він також обурився тим, що велику групу озброєних людей випустили з Вінницької області.

«Чому випустили таку групу людей, хоч і з мисливською зброєю? Треба було реагувати. До кінця дня я зможу запропонувати, яке адміністративне реагування треба робити», - заявив міністр.

29 травня стало відомо, що керівника поліції Вінницької області Юрія Педоса відсторонили від виконання обов'язків, а двох його заступників - начальника кримінальної поліції і керівника оперативної служби - звільнили.

На сайті Нацполіціі зазначено, що причиною цього стали «грубі недоліки і прорахунки, допущені у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів». Про які саме помилки йдеться, не уточнюється.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, кримінал
В тему