30 Квітня 2020
Новини

У Луцьку б'ють на сполох через обміління річки Стир

У Луцьку б'ють на сполох через обміління річки Стир

Депутати Луцькради звернулися до центральних органів влади щодо критичної ситуації із обмілінням річки Стир.

Проблему обговорили на позачерговій 76 сесії, що відбувається у режимі відеоконференції, - йдеться на сайті міськради.

Як зауважив депутат Ігор Поліщук, вода в руслі річки опустилась до критичних позначок, заплава — на межі зникнення.

Він наголосив, що причин для цього кілька, зокрема, це природні — безсніжна зима та відсутність дощів весною. Однак вище за течією річки в межах Демидівського району Рівненської області та Горохівського району Волинської області розташоване Хрінницьке водосховище, рівень води у якому регулюється шлюзами.

"Нині шлюзи закриті, що призводить до катастрофічно низького рівня води в р. Стир, загибелі водяної рослинності та унеможливлює нерест риби. Низький рівень води в річці Стир стає також причиною підмивання її берегів, падінням дерев безпосередньо в русло та подальшим його замуленням. Необхідно, аби шлюзи на водосховищі, які регулюють рівень води для забезпечення нормальної роботи двох ГЕС, відкрили. Це дасть можливість підняти рівень води у річці Стир”, - зазначив Поліщук.

Депутати підтримали цей проєкт рішення. Звернення направлять до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо вирішення екологічних проблем територіальної громади міста, пов’язаних із критичним станом р. Стир у зв'язку з її обмілінням. Також текст звернення направлять у Волинську та Рівненські обласні ради і ОДА, райдержадміністрації та райради Волинської та Рівненської областей через територію яких протікає річка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, природа, луцька міська рада, ігор поліщук, депутати
В тему