21 Квітня 2020
Новини

Зеленський чи військові: хто бреше про кількість обстрілів на Сході

Зеленський чи військові: хто бреше про кількість обстрілів на Сході

Президент Володимир Зеленський заявляє про зменшення кількості обстрілів, але дані від військових та спостерігачів говорять про протилежне.

А саме — тенденції до зменшення вогню в зоні ООС не спостерігається. Це вже не вперше президент дезінформує щодо зменшення обстрілів, пише Bihus.info.

Цитата: “Радий, що розведення сил допомогло зменшити обстріли. Ми бачимо результат. Військові бачать результат. Ми працюємо над тим, щоб узгодити нові ділянки і щоб на землі Донбасу запанував мир” (Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки на передові позиції ЗСУ на Донбасі, 11.04.2020)

Ці слова президента не мають фактологічного підтвердження – ані у квітні, ані в березні 2020-го. Згідно з щоденними звітами штабу Операції об’єднаних сил за перші 10 днів квітня – до дня, коли в зону ООС приїхав президент, збройні формування Російської Федерації 131 раз обстріляли позиції українських військових. У цей же період у 2019 році російські окупаційні війська крили українські позиції 112 разів. 

Наприклад, 9 квітня 2020 року в штабі ООС зафіксували 21 обстріл, в той час, як 9 квітня 2019 року їх було 13. 10 квітня поточного року було зафіксовано 15 обстрілів, проти 9 обстрілів цього ж дня у 2019 році.

Аналогічна тенденція простежувалась і в березні. За даними штабу ООС, у березні 2020 року бойовики обстріляли українські позиції 294 рази, а в березні 2019-го обстрілів було на 80 менше.

Ми також проаналізували щоденні звіти Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за аналогічний період. Згідно з ними кількість вибухів залишилася на такому ж рівні, що й у 2019 році, а в деякі дні цього року була навіть меншою.

Однак, варто зазначити, що ОБСЄ підраховує кількість випущених снарядів та відкритих черг, в той час, як штаб ООС підраховує не кількість випущених боєприпасів, а саме кількість випадків відкриття вогню. Таким чином саме кількість обстрілів по українським позиціям з боку російських окупаційних військ у період з 1 по 10 квітня 2020 року зросла на відміну від цього ж періоду у минулому році.  

У звіті делегації України при ОБСЄ щодо тривалої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму за 3 – 9 квітня також зазначається, про збільшення кількості обстрілів. 

“СММ (спеціальна моніторингова місія) зафіксувала вдвічі збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях та вчетверо збільшення зброї за межами відведених місць зберігання в окупованих Росією районах Донбасу. Проросійські бойовики обстріляли цивільний автомобіль з українськими журналістами всередині із застосуванням гранати, скинутої з БПЛА поблизу Красногірівки. Незважаючи на жорсткі обмеження свободи пересування СММ збройними формуваннями Російської Федерації, протягом останнього тижня Місія зафіксувала велику кількість забороненої Мінськом зброї на тимчасово окупованих територіях Донбасу”, – зазначається у звіті. 

Березень цьогоріч став рекордним за кількістю потерпілого цивільного населення. Так, згідно зі звітом Організації об’єднаних націй (ООН), з 1 по 31 березня на Доннечині  Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало дві смерті серед мирних жителів, а також 17 поранених.

“У березні 2020 року всі випадки загибелі або поранення цивільних осіб в результаті артилерійських обстрілів і обстрілів з СЗЛО (стрілецької зброї  і легких озброєнь) відбулися на території Донецької області (в січні і лютому 2020 року практично всі подібні інциденти сталися в Луганській області). З них: двоє цивільних осіб загинули і 11 були поранені на території, що контролюється самопроголошеною «Донецькою народною республікою», і троє цивільних осіб були поранені на території Донецької області, що контролюється Урядом”, – йдеться в звіті ООН.

Крім того, наприкінці березня Німеччина і Франція звинуватили проросійських сепаратистів на Донбасі у перешкоджанні роботі спостерігачів ОБСЄ під прикриттям пандемії коронавірусу.

“Спалах коронавірусу не повинен служити приводом для перешкоджання пересуванню спостерігачів ОБСЄ”, – йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, в січні Володимир Зеленський також заявляв, що кількість обстрілів по позиціям українських військових в зоні проведення ООС значно скоротилась, хоча тенденції до зменшення вогню і тоді не було.  Наприклад, 17 січня 2020 року в зоні проведення ООС місією ОБСЄ було зафіксовано 690 вибухів, в той час, як 17 січня 2019 року їх було 280, тобто, майже втричі менше. 16 січня поточного року було зафіксовано 280 вибухів проти 140 цього ж дня у 2019 році. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна на сході україни, обстріли, ато, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали