17 Квітня 2020
Новини

Як святкуватимуть лучани Великдень в умовах карантину

Як святкуватимуть лучани Великдень в умовах карантину

Незабаром Великдень і перед українцями назріло актуальне питання: як достойно провести це величне християнське свято в умовах жорсткого карантину.

Тим часом держава, а поруч з нею і церква, закликають вірян дотримуватися обмежень і не святкувати Пасху як зазвичай з традиційним освяченням великодніх страв у храмі.

Залишатися вдома і уникати масового скупчення людей закликають православних християн і медики. На їхню думку, саме після великодніх свят можливий пік захворюваності на коронавірус, тому не варто нехтувати своїм здоров’ям.

Ми вирішили поцікавитися у відомих лучан, а як вони святкуватимуть Великдень в умовах карантину.

Так, волинський лікар Богдан Бицький порадив усім лучанам не порушувати норм карантину і дотримуватися обмежень, адже це ж заради їхньої безпеки.

«Цього року на Великдень я не піду до храму, дивитимусь трансляцію онлайн. І нікому з вас не раджу порушувати карантин. Я – лікар і розумію, що ситуація з епідемією доволі серйозна.

Бицьий Богдан - лікар

Прикро, але ця Пасха не згуртує нас у велику родину. Навіть з дітьми та онуками, що живуть у Львові та Тернополі, будемо спілкуватися через скайп. Хотілося б побачити і дітей, і онуків, однак ми всі розуміємо, що жодне святкування не варте такого ризику», - повідомив лікар.

Відомий луцький адвокат Анатолій Цехош повідомив, що теж не буде порушувати карантинних заборон і святкуватиме зі своєю сім’єю вдома:

«Звичайно ж святкувати будемо тільки вдома».

Цехош Анатолій - адвокат

Він зазначив, що Великдень – особливе свято для кожної сім’ї і його не виняток.

Про те, що Великдень – не просто сімейне, а родинне свято наголосила відомий луцький педагог Ольга Шкід:

«Традиції, напевно, такі ж як і в більшості лучан: сім’єю до храму і до батьків. Так склалося, що ми встигаємо приїхати до одних та інших (моїх і чоловіка) на перший день, бо ображаються, коли нас немає. В цьому році все буде не так. До батьків не поїдемо і я впевнена на 100% , що це буде безпечніше для наших рідних».

Ольга Шкід - педагог

Сподівається, що її дистанційне викладання та відпустка чоловіка не вплине на святковий настрій, тому планує спекти паску, приготувати крашанки, зафарбовані в лушпинні цибулевому, потішити рідних м’ясними стравами та салатами, такими як "Олів’є", і улюбленим зеленим борщем.

Як запевнила лучанка, без борщу у них не обходиться жоден Великдень.

Про незвичне святкування цьогорічної Пасхи розповіла і керівник Регіонального відділу безоплатної правової допомоги Наталія Смолярчук:

«Зазвичай Великодні свята проводимо всією родиною у батьків. Ходимо освячувати паску, відвідуємо рідних. Багато спілкуємося за столом. Але цього року навіть до храму не піду, хоча й дуже хочеться».

Зазначила, що Великдень – це свято, коли є нагода побачитися із тими з ким не бачилися доволі довго. Однак цього року такого не станеться, бо як запевняє лучанка, навіть з рідним братом, що в Італії, та сестрою з Києва буде спілкуватися онлайн.

«Мама готує кошик. І хоча щоразу каже: «Діти, давайте ви, може ви якось краще зробите», - ми не погоджуємося. Доручаємо це лише їй, краще за маму ніхто не зробить», - додає адвокат.

Наталія Смолярчук - адвокат

Лучанка розповіла, що кожного року за день, а той два до свята приїжджає зі сім’єю до батьків. Діти люблять допомагати бабусі з крашанками. А найбільше всі полюблять святковий стіл з освяченими стравами.

«Дуже любимо мамині голубці і хрін. Мій старший син кожного разу просить баночку хрону з собою, а мама вже знає і готує заздалегідь. Старший брат взагалі каже, що ніколи і ніде не їв кращих голубців, ніж мамині. І я його розумію», - зізналася пані Наталя. 

Чимало опитаних лучан побажали залишитися невідомими, але охоче висловлювали свою думку. Більшість людей погодилася, що ситуація доволі серйозна, тому не варто бути байдужим і порушувати карантин.

Однак були і такі, котрі висловлювали велику впевненість у тому, що коронавірус в храмі для них не страшний, тому й відмовлятися від звичного святкування Пасхи у них наміру не має.

Ради справедливості варто зазначити, що більшість опитаних не проти обмежень і будуть дотримуватися карантину. Як чинити, вибір за вами. Бажаємо, щоб цей Великдень пройшов для всіх радісно і вдало, а духовне та фізичне здоров’я міцніло з кожним днем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, великдень, карантин
В тему