1 Березня 2020
Новини

Історія та спорт: на Волині організували ювілейний «Доброволець» (фото)

Історія та спорт: на Волині організували ювілейний «Доброволець» (фото)

У селі Березовичі Володимир-Волинського району відбувся десятий ювілейний туристичний змаг стежками героїв «Доброволець-2020».

Ще 28 лютого учасники почали з’їжджатися на захід для реєстрації, а вже зранку наступного дня, коли їм роздали карти з вказаними контрольними пунктами, команди продумували свій маршрут.

Варто зауважити, змагання відбуваються 29 лютого – 1 березня.

Організатори підготували більше 80 локацій, серед яких є історичні (могили бійців УПА, місця боїв та військових баз), цікаві природні краєзнавчі місцини Волині та технічні пункти.

Учасники, рухаючись цими пунктами і знімкуючи їх для підтвердження проходження маршруту, отримують бали.

За історичні пункти вони здобувають 3 бали, а за технічні  – 1 бал.

«Контрольні пункти, по яких ви будете йти, пролягають місцями бойової слави Української повстанської армії. Також ці змагання присвячені полеглим побратимам 35 сотні Самооборони Майдану «Волинська січ». Сьогодні на змаганні присутній брат полеглого героя Василя Мойсея отець Роман Мойсей», - розпочав організатор заходу та депутат Луцької міської ради Павло Данильчук.

Отець Роман Мойсей благословив учасників на вдалі змагання.

Павло Данильчук додав, що щороку «Доброволець» збільшується в середньому на 50 учасників.

«Вважаю, це хороша тенденція та якісний показник. Значить «Доброволець» потрібен не тільки організаторам, а й вам», - підкреслив Данильчук.

Директор у Волинський центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства Богдан Бальбуза зауважив, що всі роки «Доброволець» збирає щирих, світлих людей. Також він нагадав і про ряд інших екстремальних туристичних змагань подібного формату.

«Це важливо, адже змагання присвячені пам’яті героїв 35 сотні, які теж були справжніми людьми. Це накладає на учасників певні обмеження: в поведінці, відношенні до природи, відмови від алкоголю під час заходу. Це варто поважати та ставитися відповідно», - зазначив Бальбуза.

До слова, цьогорічні змагання відрізняються від попередніх не лише локацією (минулорічний змаг відбувався на території села Дерно Ківерцівського району), а й заліками.

Тепер учасники «ділилися» не кілометражем, а годинами (10, 15 та 24 години). За цей час потрібно зібрати якнайбільше балів.

На ювілейні екстремальні туристичні змагання зареєструвалися 114 команд (349 учасників). 1 категорію складності (24 год) підкорюють 26 команд; на 2 категорію складності (15 год) зголосились проходити 36 команд; 3 категорію складності (10 год) долають 52 команди.

Для учасників бойових дій (АТО) участь безкоштовна.

Довідково: «Доброволець» – це не лише туристичні змагання, це змагання заради пам’яті, адже спершу захід відбувався на честь одного із засновників Української Повстанської Армії, командира УПА-Північ Клима Савура. А після подій Революції гідності 2014 року  захід присвячений загиблим Героям 35 сотні Самооборони Майдану «Волинська Січ». До буремних подій Революції Гідності хлопці, які загинули на Майдані, також брали участь у цих змаганнях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, володимир-волинський, історія, спорт, туризм
В тему