20 Лютого 2020
Новини

Барикади від коронавірусу: налякані українці протестують проти прийому евакуйованих з Уханю (відео)

Барикади від коронавірусу: налякані українці протестують проти прийому евакуйованих з Уханю (відео)

 Поки 48 українців і 29 іноземців летять з китайського міста Ухань в аеропорт Бориспіль, в декількох місцях в Україні протестують проти їх прийому.

11-мільйонне місто Ухань - епіцентр епідемії нового коронавірусу, яким заразилися більше 75 тисяч людей. Від викликаної ним пневмонії померло вже більше 2 тисяч людей, повідомляється також, що більше 15 тисяч людей одужали, пише НВ.

19-20 лютого відбувається евакуація з міста Ухань українців, яку прем'єр-міністр Олексій Гончарук доручив організувати ще 31 січня.

Заступник міністра охорони здоров'я України Дмитро Коваль заявив, що уряд підготував чотири об'єкти в різних містах, де будуть розміщені евакуйовані для обсервації протягом 14 днів. Однак з міркувань безпеки ці місця не розголошуються.

Де місцеві жителі запідозрили, що обсервацію евакуйовані з міста Ухань будуть проходити у них, і як намагаються цього не допустити.

Тернопільська область: санаторій Медобори

18 лютого у Требовлянському районі Тернопільської області в Микулинцях близько 300 людей влаштували акцію протесту проти приміщення евакуйованих до місцевого санаторію Медобори. Про плани проведення такої акції протесту тернопільський сайт Сорока повідомляв ще напередодні.

Офіційного підтвердження інформації про те, що в Медобори повинні привезти евакуйованих з Китаю людей, немає. Однак про це заявляли, зокрема, заступник голови райради Ольга Трапова і голова селищної ради Микулинців Петро Осипчук.

ЗМІ також повідомили, що в селі Конопківка, яке межує із санаторієм, жителі вночі встановили блокпости і чергують біля них. Місцевий канал ІНТБ повідомляв, що, станом на 19 лютого, блокпости укріплюють.

Протестувальників вирішили підтримати депутати Тернопільської обласної ради.

Депутати заявили, що повинна бути створена база для хворих на коронавірус або тих, хто контактував з такими людьми.

«Така база в області відсутня. Тернопільщина - одна з областей України, де навіть немає обласної інфекційної лікарні, а інші медичні установи не забезпечені необхідним пристроями та препаратами і не готові для надання повноцінної медичної допомоги для лікування хворих на коронавірус», - стверджують депутати.

Вони зажадали від вищих посадових осіб держави «вжити невідкладних заходів щодо неприпустимості розміщення на території Тернопільської області, зокрема, в селі Конопківка Теребовлянського району в санаторії Медобори близько 100 осіб, евакуйованих з Китаю».

Окремо облрада прийняла вимогу до правоохоронців щодо невжиття силових заходів до жителів Микулинецької громади, які встановили блокпости біля дороги, що веде в санаторій Медобори.

Львівська область: Винники

19 лютого акція протесту проти розміщення евакуйованих з Китаю відбулася також у Винниках Львівської області.

У цей день з госпіталю ветеранів воєн і репресованих почали евакуювати пацієнтів. Протестувальники заблокували під'їзд до госпіталю, побоюючись, що після евакуації в нього привезуть евакуйованих з Китаю.

При цьому у Львівській ОДА повідомили, що на базі госпіталю відбулися навчання медиків для підготовки лікарень до госпіталізації хворих на китайський коронавірус. Цю інформацію підтвердило і керівництво госпіталю.

«Заклад не готовий прийняти людей на карантин. У нас дійсно багато пацієнтів. І заклад визначався в разі необхідності, в разі виникнення надзвичайної ситуації, якби була необхідність, щось сталося з літаком під час посадки», - сказав гендиректора медустанови Максим Прикупенко

Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що розмовляв з головою МОЗ Зоряною Скалецького. За словами Садового, поки що немає конкретного закладу, в який відвезуть українців. Це питання вирішиться, коли стане відомо, скільки українців повернеться з Китаю в Україну.

Садовий попросив не панікувати і нагадав, що евакуювати будуть лише здорових людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, коронавірус, китай
В тему