28 Грудня 2019
Новини

Зеленський легалізував видобуток бурштину

Зеленський легалізував видобуток бурштину

Вчора, 27 грудня, Президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію видобутку бурштину.

Законопроєкт 19 грудня підтримали 279 народних депутатів, тепер його підписав і президент, - пише канал 24.

Ще раніше, 10 грудня, у профільному комітеті Ради врахували всі поправки до законопроєкту, а їх було багато.

Комітет рекомендує Верховній Раді розглянути законопроєкт №2240 на засіданні й за результатами розгляду проєкту у другому читанні прийняти в цілому як закон,– мовиться у повідомленні Комітету.

У листопаді за відповідний законопроєкт у першому читанні проголосували 342 депутати. Ще 22 парламентарі утрималися, але ніхто не висловився проти.

Що передбачає законопроєкт

Запровадження дозволів на видобуток бурштину:

  • спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр, зокрема дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням бурштину, надається терміном на п'ять років;

Як видобувачам надаватимуть дозволи:

  • аукціони щодо продажу спеціальних дозволів на користування надрами проводяться шляхом електронних торгів. При цьому площа ділянки надра, де надаватимуться дозволи на видобуток бурштину, не може перевищувати 10 гектарів;

Вартість ділянки для видобутку на аукціоні:

  • стартуватиме від 3 тисяч 400 гривень за 1 гектар;

Покарання за незаконний видобуток бурштину:

  • незаконний видобуток, збут, зберігання чи переробка бурштину каратиметься штрафом від 51 тисячі до 170 тисяч гривень, обмеженням волі терміном від 3 до 6 років або позбавленням волі на той самий термін з конфіскацією майна;

Покарання за безгосподарське використання земель:

  • якщо воно спричинило тривале зниження або втрату їх родючості, виведення з сільськогосподарського обігу чи порушення структури ґрунту, то це каратиметься штрафом до 4 тисяч 250 гривень або обмеженням волі терміном до 2 років;

Заборона на вивезення з України необробленого бурштину:

  • до 1 січня 2021 року діє заборона на вивезення за митну територію України необробленого бурштину-сирця.

Як наразі виглядає процес видобутку бурштину?

Спершу в лісі, під яким залягає бурштин, робиться просіка. Дерева викорчовують, розчищають невелику смугу землі, в якій екскаватором копають канал від найближчої річки.

Через деякий час ліс перетворюється в болото. Вода з відкритих каналів затоплює все навколо, верхній родючий шар ґрунту повністю змивається, залишаються лише глина й пісок. У таких умовах новий ліс уже не росте.

Що про цей законопроєкт казали в уряді

У пояснювальній записці до законопроєкту міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель підкреслив, що його ухвалення сприятиме припиненню незаконного видобування бурштину, а також створенню сприятливих умов для розвитку в Україні галузі економіки, залученню у цю галузь інвестицій та нових технологій.

За його словами, необхідність ухвалення зазначеного законопроєкту зумовлене особливо великими розмірами незаконного видобутку та обігу бурштину. Мовляв, у результаті надмірного адміністративного навантаження, бурштин видобувається методами, наслідком яких є руйнування екосистем території.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, бурштин, закон
В тему

Останні матеріали