22 Грудня 2019
Новини

Фото Різдвяного вертепу на Волині 100 років тому

Фото Різдвяного вертепу на Волині 100 років тому

Спеціально до свят нам вдалось розшукати раніше невідомі світлини з Волині майже столітньої давнини. Фото датуються 1920-ми роками. Усі вони були зроблені на Волині в період свята Різдва Христового. На жаль, точне місце локації невідоме. Проте ймовірно це може бути село Городок поблизу міста Рівного.

Такі світлини є справжньою рідкістю. На них бачимо дітей та молодь переодягнену спеціально для різдвяного вуличного вертепу. Серед героїв вертепу на фото присутні чорт, ангели, воїни, смерть. Костюми продумані до дрібниць, хоча видно, що їх робили із того, що було під рукою.

На фото з Волині бачимо живий вертеп — вертепне дійство, де ролі виконують люди. Це більш пізня форма у порівнянні з вертепним ляльковим театром. Учасники вертепу готують заздалегідь релігійну виставу, розподіляють ролі, вчать віршовані тексти, шиють костюми.

За традицією дійовими особами такого вертепу були Ангел, Пастушки, Три Царі, Жид Мошко та його дружина Сура, Чорт, Смерть, Цар Ірод та його воїни, Козак та інші дійові особи. Тексти являють собою особливий вид вертепної драми. Святкова вистава розділена на дві дії — релігійну та світську.

Головним завданням вертепу є повідомити добрим людям про народження маленького дитятка Ісуса. Сьогодні живий вертеп на Різдво Христове є справжньою рідкістю, найчастіше на свята в оселі волинян приходять колядники та щедрівники. 

В XIX ст. у живому вертепі носили «шопку» — невеличку хатину із зображенням святої родини або її втіленням через ляльок. Автором знайдених світлин є знаний польський археолог, дослідник кам’яного віку Людвік Савицький (1893-1972), який в 1920-х роках проводив археологічні розкопки в селі Городок Волинського воєводства (село на території сучасного Рівненського району).

Маємо, що такі світлини будуть сприяти відродженню традицій живого вертепу серед дітей та молоді Волині. Якщо ви ніколи не були учасником такого дійства, то обов’язково розпитайте про нього у своїх старших родичів, які вам із радістю про це розкажуть.

Джерело: rcin.org.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Фото, рівне
В тему