6 Грудня 2019
Новини

Як пов'язаний алкоголь з порятунком наших предків від вимирання

Як пов'язаний алкоголь з порятунком наших предків від вимирання

Британські вчені з Університету Ексетера прийшли до висновку: здатність обробляти алкоголь, можливо, врятувала предків людства від вимирання.

Завдяки цій здатності ранні примати змогли їсти підгнилі і забовтані плоди, запевняють автори незвичайного дослідження, пише Новий час.

Спільний предок людей і інших великих мавп, що жили близько 10 млн років тому, еволюціонував і отримав білок, який робить засвоєння етилового спирту більш ефективним. Ці примати в кінцевому підсумку породили не тільки нас, а й горил, шимпанзе і бонобо, які можуть руйнувати етанол.

Доктор Кім Хокінгс і доктор Робін Данбар стверджують, що ця здатність допомогла людству в боротьбі за виживання проти конкуруючих видів мавп. Це дозволяло їм є перестиглі, ферментовані фрукти, які впали на землю, чого не могли зробити ці суперники. При цьому багато сучасних мавп до сих пір не переносять етанол в перестиглих фруктах.

Цікавий момент полягає в тому, що рівень алкоголю у фруктах зазвичай становить близько 1-4% - щось на зразок слабкого пива — але велика частина алкоголю, споживаного людьми сьогодні, набагато міцніше. Як і у випадку з іншими речовинами, такими як сіль і цукор, проблема може полягати не в самій речовині, а в концентраціях, до яких ми отримали доступ.

Автори роботи відзначають, що алкоголь часто розглядається лише як «соціальна проблема» або як інструмент пияцтва, але при цьому не беруть до уваги його важливість в соціальній структурі багатьох людських суспільств як минулого, так і сьогодення.

«Алкоголь зіграв важливу роль в тому, як люди використовували бенкети для створення і підтримки своїх відносин. Все частіше алкоголь розглядається як медична проблема, але зловживання алкоголем — лише мала частина більш широкої соціальної моделі вживання алкоголю людьми», — сказав Робін Данбар, професор еволюційної психології в Оксфордському університеті.

Відомо, що багато інших видів вживають і переробляють алкоголь, і наступна мета дослідників — перевірити рівень етанолу в диких фруктах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, вчені, курйози
В тему