16 Листопада 2019
Новини

Венеція іде під воду (фото, відео)

Венеція іде під воду (фото, відео)

Венеція – відома в усьому світі перлина Італії – нині переживає не найкращі часи.

Щороку у це казкове місто приїжджають мільйони туристів, аби поплавати на гондолі знаменитими каналами, погуляти витонченими мостами і побачити унікальну архітектуру. Проте, у листопаді романтичну Венецію накрила потужна повінь – місто пішло під воду, повідомляє Телеканал новин 24.

Венеція розташована на 117 невеликих островах у Венеціанській лагуні Адріатичного моря. Вони сполучені між собою мережею каналів. У місті мешкають понад 250 тисяч осіб.

Яка ситуація у Венеції зараз

Італію кілька днів накривають сильні сезонні дощі. Через це ввечері 12 листопада у Венеції сталася найсильніша повінь за останні 50 років. Рівень води піднявся до рекордних 187 сантиметрів, затоплено майже 80% острівної частини міста.

У п'ятницю, 15 листопада, місто накрила нова хвиля. Близько полудня вода досягла піку 1,54 метра.

Вода затопила більшість популярних туристичних пам’яток: площу Сан-Марко, частину собору Святого Марка, Палацу Дожів, готелі та ресторани. Їх закрили для туристів та відвідувачів.

Примітно, що 12 листопада міська рада обговорювала регіональний бюджет на 2020 рік. Виділити гроші на боротьбу зі зміною клімату більшість депутатів не захотіли (мовилося про фінансування відновлюваних джерел енергії, заміну дизельних автобусів на більш ефективні, утилізацію забруднюючих повітря печей, зниження впливу пластика тощо).

«За іронією долі, зал засідань затопило через 2 хвилини після того, як партії більшості відхилили поправки про боротьбу зі зміною клімату», – написав у фейсбуці 13 листопада член міської ради Венеції Андреа Заноні.

Зауважимо, що будівлю ради Венеції затопило вперше в історії міста.

Також у Венеції з перебоями працює міський транспорт – річкові трамваї та гондоли. Багато суден затопило чи винесло на набережну. До того ж сильна течія відірвала від причалів та понищила десятки гондол та інших човнів.

Окрім того, кілька венеційських островів лишалися без електроенергії. Наразі у Венеції закриті дитячі садки, частина шкіл та магазинів.

Перші жертви

Через повінь у Венеції вже загинули дві людини. Вони проживали на острові Пеллестрина, що розділяє Венеціанську лагуну та Адріатичне море.

78-річний місцевий житель загинув від ураження електричним струмом, коли виливав воду зі свого будинку. Ще один чоловік помер під час повені, але ймовірно – природною смертю.

Що стало причиною повені

Мер Луїджі Брюгнаро впевнений, що причиною стихійного лиха у Венеції стала зміна клімату. Масштаби катастрофи через повінь наразі важко оцінити.

«Потужна повінь у Венеції, що спричинила підтоплення значної частини італійського міста, є прямим результатом зміни клімату. Тепер уряд має дослухатися. Це наслідки зміни клімату... втрати будуть великими», – сказав він.

Коли повінь може минути

Сильні опади застали зненацька Венецію у вівторок. Прогнози синоптиків наразі невтішні – наступні дні очікується ще більше погіршення погоди. Дощі заливатимуть місто щонайменше до наступного тижня. Прояснення можливі лише після 19-20 листопада.

Також синоптики попереджають, що у четвер, 14 листопада, рівень води опуститься до 130 сантиметрів, а в п'ятницю знову підвищиться до 140 сантиметрів.

Реакція туристів та місцевих жителів

Туристи, які приїхали у Венецію, ніби не помічають негоди та повені. Вони гуляють вулицями по пояс у воді, фотографують знамениті будинки та насолоджуються обідами у ресторанах, що поки не закрилися.

Менше оптимізму в місцевих жителів та підприємців Венеції. Люди бідкаються, що вода затопила їх будинки, крамниці, кафе, готелі тощо.

«Ми не бачили нічого подібного 55 років. Вода все знищила, і мені доведеться дуже багато чого переробляти. Результати роботи, на яку пішло ціле життя, були зруйновані за секунди», – розповіла газеті Guardian власниця місцевого магазину ювелірних виробів ручної роботи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, італія, Надзвичайні події, Надзвичайні події
В тему

Останні матеріали