5 Листопада 2019
Новини

«Я не могла їх убити…»: подробиці трагедії чернівецьких сіамських близнюків

«Я не могла їх убити…»: подробиці трагедії чернівецьких сіамських близнюків

У кінці вересня всю країну сколихнула звістка: в Чернівцях народилися сіамські близнюки. У дітей було дві голови і одне тіло. Анна і Марія, як назвали чернівецьких сіамських близнюків їхні тато і мама, прожили усього 8 днів. Це третій випадок в Україні, і жодного з народжених у нашій країні сіамських близнюків врятувати не вдалося.

Подружжя Анжела та Дмитро Петрюки разом три роки. Після року спільного життя у молодої жінки на другому місяці вагітності стався викидень. Потім молода жінка знову завагітніла. 28 вересня 24-річна Анжела народила сіамських доньок. Діти з’явилися на світ передчасно – на 33 тижні вагітності. Анжела та Дмитро Петрюки знали, що діти будуть з вадами. Про це лікарі їм повідомили ще на першому УЗД.

Усі медики в один голос рекомендували батькам позбутися вагітності, однак ті категорично відмовилися. Спочатку стан новонароджених був украй важким, але за кілька днів ситуація покращилася, і їх перевели в дитячу обласну лікарню. Однак уже 5 жовтня увечері дівчатка померли.

Як розповіла завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Глибоцького району Валентина Турман, ваду діагностували ще на 11 – 12 тижні вагітності.

– Ми рекомендували Анжелі перервати вагітність, однак вона відмовилася через свої релігійні переконання. Дітки мали один тулуб, дві руки, дві ноги, два хребти, які з'єднувалися в поясничному відділі в один, одне серце і дві легені. Взагалі сіамські близнюки – це помилка розділення однояйцевих близнюків на 12 – 13 день від моменту зачаття. Справа в тому, що зигота ділиться надвоє, і на якомусь етапі ділення призупинилось, тому діти такими залишилися, – каже лікар.

У селі Опришени Чернівецької області, де проживає подружжя Петрюків, відгукуються про них виключно позитивно: мовляв, хороша сім'я, добрі господарі, нещодавно навіть побудували добротну хату.

Читайте також

– Особисто знаю три покоління родини Петрюків. Вони – приклад для наслідування. Від інших мешканців відрізняються тим, що не вживають спиртного, не курять, мають свою церкву – вони п’ятдесятники. Але багато бруду у пресі вилилося на цю сім'ю з народженням їхніх незвичайних діток. Мовляв, вони неблагополучні. Ще писали, що матір відмовилася від доньок і не відвідувала їх у лікарні. Це все неправда. Це благополучна і порядна сім'я, роботящі люди, – розповідає голова села Опришени Микола Попович.

Батько сіамських близнюків, Дмитро Петрюк, каже: звістка про аномалію у діток стала шаленим стресом, адже вагітність була бажаною. З дружиною одразу домовилися: будуть народжувати і любити, незважаючи ні на що. Батько постійно навідував малюків у лікарні. На його телефоні є фото дітей. Батьки назвали своїх дівчаток Анна і Марія.

– Мені розповідали, що в пресі писали, що я відмовилася від дитини, але це неправда. Ще осуджують, чому не зробила аборту. Але я не могла їх вбити! – каже Анжела.

І справді – мама пережила надважкий кесарів розтин, і, оскільки дітей перевели в іншу лікарню, вона фізично не могла їх навідувати.

Подружжя навіть погодилося взяти участь у програмі «Стосується кожного» на телеканалі «Інтер». Туди ж пару приїхала підтримати мама відомих на весь світ сіамських близнюків Зіти і Гіти із Киргизії. У 2003 році дівчатам успішно провели операцію, яка зробила з них двох окремих людей. На жаль, у 2015 році Зіта померла від хвороби. Зумріят по-материнськи обняла Анжелу та Дмитра. В усіх по щоках потекли сльози. Разом із Зумріят приїхала і Гіта. Дівчина надзвичайно розумна і ні краплі не нарікає на життя.

Читайте також

– Дуже легко взяти і осудити цю молоду жінку, бо вона, мовляв, не зробила аборту, – промовила Зумріят.  –  Анжела та Дмитро, не тримайте образи на людей. Відпускайте її. Люди просто не розуміють, і не дай Боже їм пережити ваш біль…

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Європі появою на світ сіамських близнюків закінчуються одні пологи з 80 тисяч. Найчастіше з’являються на світ дівчатка. Майже половина немовлят народжуються мертвими. Близько 70% таких близнюків помирають протягом перших місяців життя. В середньому після операцій з розділення виживає лише кожна четверта дитина. Однак навіть цей невеликий відсоток виживання не дає нам права називати цих діток приреченими.

Відомі сіамські близнюки – брати Чен, народилися у 811 році. У них було зрощення в ділянці живота. Проте кожен з них мав дружину. В одного народилися 11 дітей, в іншого – 10. Вони прожили 62 роки. Мали власну ферму та рабів.

Відома у СРСР пара сіамських близнючок Маша і Даша. Операції з розділеня їм не проводили – медики сказали, що у їхньому випадку це не можливо. Одна з них померла у сні. Інша думала, що сестра спить, тому довгий час не будила її.  А коли забила тривогу – було надто пізно, померла й вона.

Розділені сіамські близнючки із Лондона Зайнаб і Джаннат Рахман цього року відзначили своє 16-річчя. Вони народилися зрощеними в ділянці грудей і мали одну печінку на двох. Незважаючи на песимістичні прогнози, їхня  матір виносила близнючок і народила їх в 2002 році в одній з лондонських клінік. Операцію з розділення провели, коли дітям виповнилося 6 тижнів. Нині дівчатка на відмінно вчаться в Лондоні. Зайнаб планує вступити у Кембридж для отримання професії педіатра, а Джаннат – в Оксфорд на адвоката.

Ірина Бура

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: близнюки, чернівці
В тему