24 Жовтня 2019
Новини

Розораний пляж на Світязі привели до ладу

Розораний пляж на Світязі привели до ладу

Згорнутий пісок на пляжі озера Світязь на Волині привели до пуття.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, лісового господарства, державності, законності та правопорядку, дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики Шацької районної ради, - повідомили на сторінці ради у Facebook.

Депутати райради відреагували на повідомлення, що зі сторони пансіонату «Шацькі озера», розгорнуто пісок на береговій лінії озера Світязь.

«В п`ятницю до мене надійшло повідомлення від небайдужих громадян про те, що з озера Світязь вигортають пісок, – розповідає директор Шацького природного парку Марія Христецька. – Відразу на місце події виїхали інспектори парку, які побачили, що дуже багато піску нагорнено на березі. На жаль, ми не змогли з`ясувати хто це зробив і якою технікою, адже на місці не було ні людей, ні техніки. Тому, не зволікаючи, працівники парку звернулися на лінію 102 і повідомили про порушення. Відповідно до законодавства, скласти протокол ми не можемо, адже не встановлено особи, яка вигортала пісок та за чиєю вказівкою це робилося».

Про те, що було звернення на лінію 102 і офіційний лист від Шацького національного природного парку підтвердив і Андрій Семенюк, начальник Шацького районного відділу поліції.

«Заявники повідомили, що на території пансіонату «Шацькі озера» вигортають пісок. На місце події виїхали працівники поліції та зафіксували факт порушення. В діях невстановленої особи вбачаються ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду». Відповідно 255 статті того ж Кодексу України про адміністративні правопорушення притягнути до відповідальності у разі, якщо провину буде доведено, може Державна екологічна інспекція у Волинській області. Тож всі матеріали перевірки направлено туди», - зазначив він.

Федір Заяць, директор пансіонату «Шацькі озера», говорить, що територія пляжу не є огороджена, тож доїхати туди може хто завгодно без будь-якого контролю. За словами очільника відпочинкового комплексу, на сьогодні, на території пансіонату близько десятка різних власників баз, хто має прямо доступ до пляжу і запевняє, що ніякого відношення до справи «Шацькі озера» не мають. Навпаки, минулого року завозили пісок, аби належним чином облаштувати пляж.

За словами Марії Христецької, директора Шацького НПП, будь-яке діставання з озера корисних копалин та біоресурсів категорично заборонено. Можна завозити, але не навпаки. Також депутатів цікавило, чи вигорнутий з озера пісок вивозили. На що директор парку та начальник поліції повідомили, що фактів вивозу піску за територію пляжу немає.

На сьогодні згорнутий пісок розсунули та привели пляжну територію до ладу.

Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, взяв на особистий контроль дане питання та висловив сподівання, що Державною екологічною інспекцією буде проведено належним чином перевірку даних фактів та притягнуто до відповідальності винних.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: світязь, екологія, Волинь
В тему