19 Вересня 2019
Новини

Зеленський розвіяв страхи про ринок землі: «Інопланетян, які вивозять землю вагонами, не буде»

Зеленський розвіяв страхи про ринок землі: «Інопланетян, які вивозять землю вагонами, не буде»

Президент України Володимир Зеленський спростував страшилки про ринок землі. Про це глава держави заявив у ході свого виступу на Конференції з реформи управління земельними відносинами, передає InfoResist.

«Перше і основне – земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни й українські компанії. Страшилки про китайців, про арабів або інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, – це маячня», – заявив президент.

Глава держави підкреслив, що земля є власністю громадян, але в них має з’явитися не гібридне, а повноцінне право власності на рідну землю.

«Повноцінне – це право володіти, право користуватися і право розпоряджатися землею. Інакше, вибачте, у нас починається Радянський Союз, починається «совок», коли ми, громадяни, нібито отримали свої квартири, але не могли їх продавати легально. І це не правильно. Що з’явилося в результаті? Правильно – незаконні сірі схеми і махінації. Те ж саме у нас відбувається із землею», – додав Зеленський.

Він також нагадав, що в 2001 році в законі, яким був накладений мораторій на продаж землі, прописано, що депутати повинні розробити прозорий механізм купівлі-продажу землі. Однак, каже Зеленський, через 18 років замість механізму з’явився процвітаючий тіньовий ринок.

«Це мільйон гектарів землі і десятки мільярдів гривень. І виграє від цього не маленький фермер, не простий селянин, а місцеві так звані земельні князьки. Більше того, за цей час із 7 мільйонів українців, які володіють землею, майже один мільйон померли, так і не отримавши від держави шанс стати заможними господарями своєї землі. Не отримавши право власності», – наголосив гарант Конституції.

Як повідомлялося раніше, Володимир Зеленський доручив Кабміну розробити законопроект про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і введення ринку землі до жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, коли запрацює ринок землі в Україні

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, суспільство, мораторій, економіка
В тему