7 Серпня 2019
Новини

Україну минуло: назвали наслідки пожеж в Сибіру для світу

Україну минуло: назвали наслідки пожеж в Сибіру для світу

Масштабні лісові пожежі у Сибіру можуть викликати локальний парниковий ефект. Дим від них поширюється на величезні відстані і вже дійшов до Аляски. 

Про це в ефірі ObozTV розповіла кліматолог Світлана Бойченко. За її словами, якби вітер був у бік Європи, дим досяг би території України.

Бойченко наголосила, що влада Росії намагається приховувати масштаби природного лиха:

«Коли дивишся новини, там головна проблема – Україна, а інших взагалі немає».

«Дим розповсюдився у бік Аляски. Це ще добре – синоптичні умови так склалися, що повітряні маси відносять туди забруднювальні речовини. Буває, що Сибір "дихає" і в бік Європи, і ми б ці забруднювальні речовини отримали і на території України до Карпат», – зазначила експертка.

«Дрібні частинки здіймаються повітряними масами, можуть переноситися на далекі відстані. Атмосфера вимиває їх у вигляді дощу. Але це можуть бути шкідливі «чорні дощі». Такі дощі формуються після вивержень вулканів і під час пожеж», – пояснила вона.

За словами Клименко, при горінні лісів відбувається масштабний викид СО2, в результаті посилюється парниковий ефект.

«Викиди парникових газів в атмосферу відбуваються. Це антропогенне посилення парникового ефекту. За деякими оцінками, такі пожежі можуть збільшувати рівень СО2 у приземній атмосфері локально на 8-10%. Це суттєво. Але потім ці гази розносяться по всій планеті», – розповіла вона .

«Тварини намагатимуться залишати ці ареали, хтось встигне, частково загинуть. Деякі види ми, на жаль, можемо втратити», – зазначила Клименко.

«Якби пожежі були у тропічних лісах, масштаби ураження планети були б значно більшими. Повітряні маси рознесли б по півкулі ці гази... Тут будуть локально вражені більш високі широти. Локальні викиди вуглекислого газу можуть призводити до підвищення температури. Такі ефекти відбуваються за масштабних пожеж лісів і вивержень вулканів, коли у тропосфері викидаються парникові гази і відбувається підвищення температури до 2 градусів», – пояснила кліматолог.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, пожежа, природа, росія
В тему

Останні матеріали