24 Липня 2019
Новини

Плата за навчання у вишах: у МОН роз’яснили систему розрахунку мінімальної вартості

Плата за навчання у вишах: у МОН роз’яснили систему розрахунку мінімальної вартості

В українських вишах мають намір змінити систему нарахування оплати за навчання на контракті.

В Україні планують ввести мінімальну вартість, нижче якої не можна буде встановлювати оплату за отримання вищої освіти за контрактом на певних спеціальностях. Про це повідомила прес-служба МОН у відповіді на запит кореспондента УНН.

Проєкт постанови КМУ «Про деякі питання запровадження індикативної собівартості» наразі проходить стадію погодження. Остаточне рішення буде прийматись Кабінетом Міністрів України

«Передумовою визначення мінімальної вартості навчання на контракті стало те, що у 2018 році з державного бюджету було профінансовано підготовку одного студента у розмірі 39 тис. грн., а у 2019 році прогнозний показник становить 44,4 тис. грн. В той же час середній показник вартості підготовки студентів за кошти фізичних/юридичних осіб в закладах вищої освіти у 2018 році складав 28 тис. грн. Це близько 70% собівартості навчання», – йдеться у відповіді на запит.

Занижена вартість навчання на контракті впливає на формування фонду заробітної плати для викладачів, оновлення матеріально-технічної бази, і, як наслідок, – якість надання освітніх послуг.

Тому пропонується запровадити порядок, яким буде визначено мінімальну, граничну вартість навчання на контракті у 2020 році на рівні 60%.

Зазначається, що цьогорічних вступників це положення не стосуватиметься.

Читайте також:

13 популярних спеціальностей, вартість навчання на яких зросте

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, вища освіта, внз, гроші
В тему