26 Червня 2019
Новини

Одного із координаторів розстрілу Євромайдану випустили із СІЗО

Одного із координаторів розстрілу Євромайдану випустили із СІЗО

Суд відпустив обвинуваченого у справі штурму Майдану під домашній арешт.

Обвинуваченого у справі штурму Майдану Олександра Щеголєва відпустили під цілодобовий домашній арешт, повідомляє із зали суду Insider.

Колишнього начальника Управління СБУ в Києві та Київській області  зобов’язали носити електронний засіб контролю. Суддя зазначив, що ця ухвала суду апеляційному оскарженню не підлягає. 

На початку засідання захисники просили змінити Щеголєву запобіжний захід на будь-який, не пов’язаний із триманням під вартою. Адвокат Рибін заявив, що ніяких ризиків не існує. Він посилався на два нещодавніх рішення Конституційного суду, зокрема про можливість обвинуваченим оскаржувати кожний запобіжний захід.

Водночас прокурор Супрун акцентував, що не надано ніякої інформації, яка би спростовувала ризики. «Я хочу звернути увагу на цинічність підходу захисту до дослідження ефіру телеканалу. Я хочу нагадати, що ми мали можливість дивитись в онлайн-режимі факти вчинення злочинів. Ми бачили різні наслідки дій спецпризначенців», – каже він.

Втім, Шевченківський суд ухвалив задовольнити клопотання сторони захисту. Суд змінив запобіжний захід Щеголєву на цілодобовий домашній арешт. 

У коментарі журналістам прокурор сказав, що на Щеголєва будуть покладені усі передбачені нормами обов’язки, включаючи носіння електронного браслета. За його словами, Щеголєв уже сьогодні вийде із СІЗО. 

Окрім того, сьогодні суд продовжив дослідження відеодоказів, зокрема завершив перегляд ефіру «5 каналу». Прокурор звернув увагу, що на відео зображена фаза активного наступу на вільне зібрання громадян. З гучномовця лунало повідомлення тоді до жінок і дітей про те, що на Майдані в Києві буде проводитись антитерористична операція. 

На відео також видно, як беркутівці кидали каміння в активістів Майдану. Зафіксовано також застосування водометів до активістів. 

Прокурор зазначив, що на відеозаписі телеефіру видно, як протестувальники захищали себе. «Коли правоохоронці на Майдані почали застосовувати помпові рушниці, люди почали захищатися всіма можливими підручними засобами» , – каже прокурор Олександр Супрун. 

Адвокат Валентин Рибін заперечив наступ правоохоронців на активістів. Мовляв на відео немає цього моменту. «Ми дивимось кіно, Ваша честь. І нічого більше», – заявив він. 

«Всім цим нехтували керівники штабів, у тому числі Щеголєв. Згодом вже були загиблі. Про це повідомляли уже всі ЗМІ. Але не було зупинки штурму. Більше того – вони задіювали уже всі підрозділи спецпідрозділів», – акцентував прокурор. 

Нагадаємо, Олександра Щеголєва обвинувачують в організації та здійсненні силового штурму протестувальників на Майдані шляхом проведення антитерористичної операції , зокрема її силової фази у Будинку профспілок. Щеголєв був узятий під варту 20 серпня 2015 року.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, суспільство, євромайдан, беркут, сбу
В тему

Останні матеріали