13 Травня 2019
Новини

«На світовому рівні»: Супрун розсипалась у компліментах луцькій лікарні

«На світовому рівні»: Супрун розсипалась у компліментах луцькій лікарні

За словами виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я, оснащення медзакладу на світовому рівні.

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун неочікувано присвятила цілий допис у своєму Facebook лікувальному закладу в обласному центрі Волині. В.о. глави відомства в соцмережі відзначила Луцьку міську клінічну лікарню, назвавши оснащення медзакладу «світовим рівнем». 

Супрун пораділа нещодавньому встановленню у відремонтованому рентгенохірургічному блоці луцької лікарні «нового, вже другого ангіографа». За її словами, «така кількість апаратів є стандартом для ангіографічних блоків у всьому світі». «Практично всі клініки Європи, де проводяться втручання на коронарних артеріях, мають мінімум дві ангіографічні установки», – зазначила Супрун.

Тим часом з одним ангіографом рентгенхірургічний блок ЛМКЛ працював із 2013 року, і за цей період луцькі медики провели понад чотири тисячі інтервенційних втручань. З появою у лікувальній установі першого ангіографа смертність при інфаркті міокарда у стаціонарі знизилася із 20% до 5%. 

Супрун навела статистику життів, врятованих волинськими лікарями, завдяки сучасному устаткуванню. Так, у 2018 році у лікарні провели 1053 коронарних втручань, з яких 398 – стентування (70% усіх стентувань в області). Допомогу пацієнтам із гострим інфарктом міокарда тут надають цілодобово. Так, уже в перший тиждень роботи ця агіографічна установка допомогла врятувати 20-річного хлопця, який став наймолодшим пацієнтом року. Торік виходили 15-річного юнака, який переніс гострий інфаркт. А нещодавно встановлений ангіограф дозволяє виконувати такі втручання з мінімальною затримкою.

За словами Супрун, ЛМКЛ спроможна витягати пацієнтів із того світу в найгостріших ситуаціях: тут уже проводять інвазивні втручання при інсультах, стентування судин нижніх кінцівок та церебральних артерій. Невдовзі планують розпочати імплантації штучних водіїв ритму. 

Лікарня бере участь у спільному проекті Світового банку і МОЗУ – «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» з 2018 року. У його рамках медзаклад отримав ангіографічну систему, системи комбінованого добового холтерівського моніторування ЕКГ, систему для добового моніторування артеріального тиску, ліжка для палат інтенсивної терапії та інше цінне обладнання. Тепер воно допомагає виявляти та запобігати хворобам серця та судин, а також вчасно їх лікувати. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, уляна супрун, лікарня, моз
В тему