22 Лютого 2019
Новини

Британець сфотографував «летючих бульдогів», яких вважали вимерлими

Британець сфотографував «летючих бульдогів», яких вважали вимерлими

Фотограф-натураліст Клей Болт спіймав у об’єктив червонокнижну бджолу Megachile pluto, яку майже 40 років вважали вимерлою.

Це найбільша бджола у світі – розміром з великий палець дорослої людини й зі щелепами, як у жука-оленя, передає Depo.ua з посиланням на ВВС.

Бджолу вперше описав британський ентомолог Альфред Воллес у 1858 році, але незабаром її чисельність скоротилася настільки, що вид стали вважати вимерлим.

Востаннє «велетенську бджолу Воллеса» бачили в 1981 році на індонезійському острові Бачана. Тоді дослідники знайшли шість гнізд.

Тепер дослідник з Фонду дикої природи Клей Болт виявив самку цього виду на тому ж самому острові, повторивши маршрут ентомолога позаминулого століття на основі його записів.

Воллес описував Megachile pluto як «велику, схожу на осу чорну комаху зі щелепами, як у жука-оленя».

«Від вигляду цього «летючого бульдога», в існуванні якого ми взагалі не були впевнені, дійсно перехоплює дух. Побачити в реальному житті, наскільки велика і красива ця особина, почути низьке дзижчання її крил, коли вона пролетіла над моєю головою, – це було просто неймовірно», –сказав Клей Болт.

Довідка: Гігантська бджола Воллеса (Megachile pluto). Середній розмах крил – близько 6 см. Масивна щелепа потрібна самкам цього виду, аби збирати матеріал для гнізд – вони живуть усередині термітників, розташованих у стовбурах дерев, і ізолюють своє житло від термітів за допомогою деревної смоли. Найбільшими бджолами у світі вважаються тільки самки цього виду.

Комаху внесли до Міжнародної червоної книги, але юридично торгівлю цим видом ніщо не обмежує.

Читайте також: На Волині відкрили найбільший у Європі пам'ятник бджолі (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему