29 Січня 2019
Новини

«Пакета з пакетами» більше не буде: в Раду подали законопроект про скорочення використання поліетилену

«Пакета з пакетами» більше не буде: в Раду подали законопроект про скорочення використання поліетилену

У парламенті запропонували скоротити використання українцями пластикових пакетів.

До Верховної Ради внесено законопроект № 9507 про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу. Депутати пропонують скоротити обсяги використання певних видів пластикових пакетів. Ініціатором виступила низка народних депутатів, пише «Сегодня».

Депутати нагадують, що пластик у ґрунті розкладається понад сто років. Утилізація його є утрудненою, адже при спалюванні виділяється велика кількість бісфенолу-А (BPA), який є токсичною речовиною, що викликає онкологічні захворювання і негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему.

Законопроектом пропонується зменшити кількість небезпечних відходів з поліетилену, створюваних у результаті недбалого використання пластикових пакетів. У Раді хочуть скоротити обсяги реалізації плівкових торбинок, обмеживши їх ужиток серед населення.

Документом передбачається заборона реалізації в магазинах, павільйонах і інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких і легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладних і надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Крім того, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів.

До всього народні обранці пропонують внести зміни до ЗУ «Про захист прав споживачів», встановивши відповідальність за порушення цього закону.

Раніше вчені порахували, що в середньому кожен українець щодня виносить зі супермаркету близько п’яти целофанових (чи з інших видів пластику) торбинок.

Читайте також: 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство
В тему

Останні матеріали