4 Січня 2019
Новини

«Москва так просто не відпустить»: у Білорусі побоюються анексії

«Москва так просто не відпустить»: у Білорусі побоюються анексії

За час при владі в Білорусі президент Олександр Лукашенко наробив ряд помилок, які дозволили Кремлю фактично "інтегрувати" країну в РФ.

Про це "Апострофу" розповів білоруський політичний і громадський діяч, співголова партії Білоруська Християнська Демократія Віталій Римашевський.

"Найсерйозніша помилка була зроблена ним на самому початку його правління. Він прийшов до влади під гаслами реанімації СРСР і навіть прагнув стати лідером реанімованого Союзу. Саме Лукашенко лобіював цю ідею, у нього були високі рейтинги в РФ, якщо порівнювати з Борисом Єльциним. Лукашенко лобіював ідею інтеграції з РФ. Це зробило Білорусь заручницею Росії і в економічному, і в політичному, і у військовому плані", - зазначив він.

За словами Римашевського, перші 15 років свого правління Лукашенко намагався планомірно реалізувати цей план, планомірно зменшуючи значення білоруської мови, національної культури, і впроваджуючи в силові структури проросійські агенти. При цьому Захід подавався як загроза.

"Нагадаю, що в Білорусі ідеологи є на кожному держпідприємстві, в університеті і армії в якості політруків. Через них проводилася ідеї союзу з Росією і єдиного народу. Підрив економічної незалежності пов'язаний з фатальними помилками: зав'язування білоруської економіки на російський ринок, дешеві енергоносії і відсутність реформ, які дозволили б білоруській економіці бути більш конкурентоспроможною в сучасному світі, а значить - більш незалежною від будь-якої держави", - додав він.

Політик пояснив, що за останні 5 років Лукашенко зрозумів свої помилки, однак його шанси перехопити владу в Росії зведені до нуля - там влада жорстко контролює ФСБ, силові структури, підконтрольні Путіну.

"Лукашенко розуміє, що його можуть або просто знищити в рамках великої держави, або зроблять маленьким васалом. Тому поступово в Білорусі стала змінюватися політика: багато говорять про диверсифікацію економіки, є послаблення в сфері білоруської мови, пропаганди національної культури. Але час втрачено", - підкреслив Римашевський.

Політик також пояснив умови створення нового образу Путіна на пострадянському просторі.

"Економічна ситуація в Росії не найкраща і немає передумов для поліпшення. Тому Білорусь будуть використовувати для зміцнення образу Путіна як "збирача російських земель". У цьому контексті йде і окупація Криму, і публічний виклик США. Фактична анексія Білорусі закріпила б за Путіним цей образ "збирача". Для російської громадськості це подали б як чергову перемогу Росії. Це величезний плюс для нинішньої влади РФ на тлі економічної кризи і збідніння населення.

Інтеграція Білорусі - важливий елемент внутрішньоросійської політики. Завдання максимум - анексія Білорусі, завдання мінімум - розміщення на території Білорусі російських військових баз. Що значить розміщення російських військових баз на території Білорусі і чому Лукашенко від цього відмовляється? Всім зрозуміло, що росіяни з цих баз вже не підуть, як вони не збиралися йти з Севастополя. Ці бази стануть плацдармами для наступного етапу - анексії Білорусі", - повідомив громадський діяч.

Він також намалював ймовірний сценарій розвитку співдружності Росії з Білоруссю.

"Є другий сценарій. Лукашенко не зацікавлений здавати незалежність Білорусі, так як це загрожує йому і його родині, тому він може піти на торг з РФ, буде пробувати забалакати проблему: зустрічі з Путіним, створення робочих груп тощо. Лукашенко, як хитрий гравець, буде пробувати домовлятися, вибивати собі максимальні преференції.

Але зараз інший настрій в Кремлі, так як в Росії змінилася ситуація. Їм залежність Білорусі потрібна для підтримки рейтингу Путіна. Їм потрібна чергова перемога. В якості цієї перемоги вони розглядають анексію Білорусі. Тому я боюся, що, втручаючись в цей торг, даючи згоду на ще більш серйозну інтеграцію, Лукашенко може зробити дуже серйозну помилку. Москва цього разу так просто не відпустить", - підсумував політик.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Політика
В тему