30 Серпня 2018
Новини

Як живуть бідняки у ЄС?

Як живуть бідняки у ЄС?

Бідняки є навіть у найзаможніших країнах світу. Різниця тільки в тому, що для них означає «бідувати».

У Великій Британії «погано жити» – це знімати маленький будиночок у неблагополучному районі, а в Болгарії – економити на їжі.

В цілому по ЄС малозабезпеченими вважаються 22% громадян. У Болгарії, Румунії та країнах Балтії таких 30 – 40%, у Франції та Швеції – до 20%. Кращі результати – в Чехії та Словаччині (до 15%).

Як і в Україні, «групами ризику» в ЄС є самотні пенсіонери, батьки-одинаки і багатодітні сім’ї. Наприклад, у Польщі до малозабезпечених осіб належать 47% матерів-одиначок, а в Болгарії – 71%.

Ризик бідності також залежить від віку. У Західній Європі гірше живе молодь, а в Східній – пенсіонери. У більшості країн ризик бідності вищий у селах і нижчий – у великих містах. Утім в Німеччині, Нідерландах і деяких інших країнах простіше вижити якраз у глибинці, бо дешевшою є оренда нерухомості.

Критерієм бідності для всіх країн ЄС є відсоток людей, які не можуть дозволити собі страву з м’яса, риби та їхніх замінників хоча б кожен другий день. У Болгарії таких 35%, в Румунії – 22%, а ось у Великобританії, Іспанії, Швеції та Естонії – всього 3 – 5%.

Для порівняння, в Україні, за даними Держстату, регулярне вживання м’яса і риби не може дозволити собі кожен четвертий житель.

Що ж до житла, то у Франції нормою вважається, коли число кімнат у будинку на одну перевищує кількість домочадців, а в Литві нормально, коли на кожного мешканця припадає по одній кімнаті. У цілому по ЄС в «перенаселених» квартирах і будинках живуть 17% населення, а в Румунії, Польщі та Угорщині – понад 40%. У найбідніших країнах ЄС, як і в Україні, на одного жителя в середньому припадає одна кімната. Зате в Іспанії, Франції та Німеччині нормою вважається, коли сім’я з дітьми проживає в 5 – 8-кімнатному будинку або квартирі.

У Болгарії і Греції більше від половини молоді проживає з батьками, в Польщі і Румунії – понад 40%, в Литві та Іспанії – третина.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, економіка, європа
В тему