16 Серпня 2018
Новини

Учені назвали, які тварини опинилися на межі зникнення в Україні

Учені назвали, які тварини опинилися на межі зникнення в Україні

Активне втручання людини у природні процеси призводить до вимирання різноманітних видів флори та фауни. Вже близько дев’яти видів ссавців та п’ять видів птахів нині перестали траплятися на території України.

Зокрема, тюлень-монах, тарпан, кулан, тур, сайгак, соболь, росомаха, степова сіноставка, заєць-біляк, біла куріпка, кречітка, тонкодзьобий кроншнеп, стерв’ятник, степовий орел. Із цих видів два – тарпан і тур – повністю знищені людиною.

Серед тварин, які перебувають на межі зникнення:

Ведмідь бурий. Наразі вид зберігся лише в регіоні Карпат. Заходи окремих особин трапляються на Поліссі (Київська та Сумська обл.). Загальна чисельність не перевищує 300 особин. Головною причиною зникнення є інтенсивна експлуатація та омолодження лісів і велике рекреаційне навантаження на них, також суттєвим фактором є браконьєрський відстріл тварин.

Норка європейська. В Україні мешкає близько 200–300 особин. Причини зниження чисельностi: інтенсивна трансформація водно-болотних угідь у процесі їх господарського та рекреаційного використання.

Зубр. Згідно із Червоною книгою України, цей ссавець є зниклим у дикій природі. Нині особин цього виду можна зустріти лише у заповідниках, а його поголів’я становить менше від 200-х. Головною причиною зникнення стало не лише браконьєрство, але й запровадження на початку 90-х років комерційного відстрілу зубрів задля їх селекції. Проте це перетворилося на звичайне винищення виду. З метою пропаганди охорони червонокнижної тварини 2009 рік навіть був оголошений Роком зубра.

Чимало інших представників флори та фауни України є рідкісними або вразливими. Зникнення більшості з них також пов’язане зі згубною для природи діяльністю людини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, природа, тварини, червона книга
В тему