22 Січня 2018
Новини

Яка відома рослина калічить людей?

Яка відома рослина калічить людей?

Чи можна отримати травму від, здавалось би, зовсім нешкідливих предметів? Виявляється, це дуже легко. Про це розповідає професор Стівен О’Лірі (Stephen O’Leary) з Університету Мельбурна – повідомляє abc.net.au.

Австралійські медики виявили несподівану тенденцію: у багатьох пацієнтів спостерігалися дивні травми вух. Починаючи з 2012 року, щонайменше 28 осіб звернулися з ушкодженнями вушних каналів і барабанних перетинок.

Спільне у всіх пацієнтів було лиш одне: всі вони тримали вдома вазони з роду юка. Це деревовидні вічнозелені рослини родом із Центральної Америки. Багато з них розміщують у садах і на верандах, а також в офісах та іноді в квартирах.

Однією з головних прикмет доморощеного шкідника є довге тонке листя, загострене на кінці. І медики дійшли висновку, що саме ці листки-«шпаги» стають знаряддям злочину.

За словами отоларингологів з Мельбурна, якщо людина живе або працює в безпосередній близькості від юки, то ризикує отримати травми, аж до втрати слуху.

З 28 обстежених пацієнтів, яким листя випадково потрапило до вушного проходу, в 25 спостерігалася перфорація барабанних перетинок, тобто розриви, які можуть призводити до порушень слуху. Ще трьом пацієнтам пощастило трохи більше – їх рослини нагородили лиш ушкодженнями зовнішніх вух і слухових каналів.

За словами професора Стівена О’Лірі (Stephen O’Leary) з Університету Мельбурна, коли людина вирішує посадити або придбати юку, то навряд чи турбується про можливі травми вух. Але насправді довгі загострені листки можуть проникати в вушний прохід, немов стріла.

Коли якийсь предмет пробиває барабанну перетинку, це супроводжується не тільки порушенням слуху, але і частими запамороченнями, втратою рівноваги; також підвищується ризик потрапляння всередину інфекції.

Здебільшого пошкоджена барабанна перетинка заживає протягом декількох тижнів, однак у ситуації з юкою все трохи складніше. Листя рослини настільки гостре і тонке, що йому нічого не заважає просунутися далі й зачепити середнє і навіть внутрішнє вухо.

Якщо мембрана між цими частинами слухової системи пошкодиться, рідина (перилімфа) з внутрішнього вуха просочиться в середнє, і тоді людині забезпечені дуже серйозні проблеми. Така травма відома, як перилімфатичний свищ (або фістула). І її діагностують у 4 з 25 пацієнтів з пошкодженням барабанних перетинок. Усі вони протягом декількох днів після травми відчували запаморочення і дискомфорт, однак вчасно звернулися до фахівців.

Медики пояснюють: у цьому разі зволікання небезпечне. Пошкодження барабанної перетинки може зажити, проте внутрішня травма так і залишиться, і людина про неї навіть не дізнається, поки у неї не почнуться проблеми зі слухом, рівновагою і вестибулярним апаратом.

Автори дослідження відзначають, що шкода, якої людині можуть завдати рослини, недооцінюється. У конкретному випадку з юкою можливі також «напади» на очі й горло (особливо це стосується дітей). Тому отоларингологам, хірургам і лікарям швидкої допомоги варто пам’ятати про такі, здавалось би, безглузді причини ушкоджень.

Що стосується самих любителів рослин, їм медики рекомендують частіше підрізати листя і розміщувати горщики із зеленими «терористами» в найбільш безпечних місцях, де найменша імовірність контакту із ними (наприклад, не поруч із входом у кімнату, а в кутку).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему