Переваги магнієвих комплексів для зняття стресу та покращення сну

В організмі людини в середньому міститься близько 25 г магнію. Здавалося б, це дуже мало, але роль цього мікроелементу для здоров’я величезна. Магній накопичується у кістках, м’язовій та інших м’яких тканинах, міститься у міжклітинній рідині та циркулює в крові. Цей мінерал виконує різноманітні функції, тому його дефіцит може призвести до захворювань серцево-судинної системи, порушень тонусу м’язів, розладів травлення та гінекологічних проблем. Але найчастіше магній комплекс рекомендують приймати для підтримки нервової системи, підвищення стресостійкості та нормалізації сну.

Вплив магнію на нервову систему

Нервова система однією з перших реагує на дефіцит магнію. Підвищена тривожність, занепокоєність і страх, що турбують за відсутності об’єктивних причин, постійне відчуття втоми, ослаблення пам’яті та концентрації уваги, безсоння – всі ці проблеми можуть сигналізувати про те, що організму бракує магнію. І дійсно, при лабораторних обстеженнях пацієнтів неврологічного профілю, що страждають на депресивні та астенічні розлади, синдром хронічної втоми, в крові зазвичай виявляють зниження рівня магнію. У стані стресу організм відчуває підвищену потребу у магнії, його запаси вичерпується дуже швидко. Якщо їх не поповнити, нервова система стане більш вразливою, навіть незначні психотравмуючі впливи зможуть спровокувати черговий стрес.

Значення магнію для нервової системи пояснюється його участю у різних процесах:

  • підтримує баланс процесів збудження та гальмування за рахунок регуляції активності ГАМК та глутамату;
  • опосередковано впливає на передачу нервових імпульсів за рахунок участі у синтезі ацетилхоліну;
  • забезпечує надходження до тканин піридоксину (вітаміну В6) та покращує його засвоєння.

Магній не є заспокійливим, седативним препаратом, але він регулює активність нейромедиаторів – речовин, завдяки яким у нервовій системи відбуваються процеси збудження та гальмування. За збудження нервових клітин відповідає глутамат, а за гальмування – ГАМК. В нормі ці процеси збалансовані, але іноді активність глутамату зростає, а ГАМК – пригнічується, це призводить до надмірної збудливості, тривожності, дратівливості, а також підвищеної чутливості до болю. Саме в таких ситуаціях відновити баланс допоможе магній. Він є антагоністом глутамату, пригнічує його надмірну активність. а активність ГАМК, навпаки, підсилює.

Також магній є кофактором ферментів, які беруть участь у синтезі ацетілхоліну. Це ще один нейромедіатор, який відіграє ключову роль у процесах передачі електричних імпульсів від нервових клітин до м’язових волокон, а також забезпечує поширення нервових імпульсів у різних відділах головного мозку. Отже, є дуже важливим для навчання, процесів засвоєння нової інформації та її збереження у пам’яті. Не дивно, що при порушенні передачі нервових сигналів людині важко впоратись з рішенням інтелектуальних задач, сконцентруватись, пам’ять погіршується. Наприклад, у пацієнтів з хворобою Альцгеймера, що страждають на виражене послаблення пам’яті, виявляється дефіцит ацетілхоліну. Також цей нейромедіатор регулює процеси засинання та пробудження.

Нарешті, біодоступність вітаміну В6, що є найважливішим вітаміном для нервової системи, значною мірою залежить від забезпеченості організму магнієм. Вітамін В6 регулює метаболізм багатьох нейромедиаторів, бере участь у синтезі серотоніну, гормону, дефіцит якого призводить до погіршення настрою, розвитку депресії, тривожності, зниження порогу больової чутливості. Зв’язок між магнієм та піридоксином є двостороннім, вітамін також прискорює проникнення мінералу всередину клітин та сприяє його накопиченню. Тому добавки для підтримки нервової системи зазвичай містять магній та В6 у комплексі, у зв’язці вони працюють значно ефективніше, ніж поодинці.

Ефективні комбінації магнію

Магній та вітамін В6 – традиційне поєднання, крім цих компонентів до складу комплексних добавок можуть входити інші біологічно активні речовини. Наприклад, L-теанін, екстракт, що отримують з листя зеленого чаю. Ця речовина має дуже корисну властивість, вона сприяє розслабленню, знімає нервове напруження, але при цьому не викликає сонливості, загальмованості, не пригнічує когнітивні функції. L-теанін стимулює продукцію допаміну, гормонального нейромедиатору, що покращує концентрацію, засвоєння інформації, бере участь у адаптації організму до стресу.

Комбінація магній + вітамін В6 + L-теанін входить до складу комплексної добавки Triple Magnesium від Perla Helsa. А для максимально повного засвоєння магнію комплекс містить його у вигляді 3 різних органічних форм.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я