Морква: секрети правильного зберігання до весни

Нині господині активно вибирають урожай моркви. І закладають на зимове зберігання. А, щоб коренеплоди гарно зберігалися до весни, слід врахувати чимало нюансів.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– Лежкість великою мірою залежить від сорту, – стверджує Михайло Шевчук, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового і садово-паркового господарства біологічного факультету ВНУ ім. Лесі Українки. – Окрім цього, важливо вчасно вибрати коренеплоди з городу. Про те, що час це робити, свідчить пожовтіння нижніх листочків. Лежкості сприяють і калійно-фосфорні добрива. Вони пришвидшують визрівання і зміцнюють стійкість до ураження захворюваннями. Натомість надлишок азотних добрив сповільнює дозрівання коренеплодів і зменшує природні захисні властивості.

Вчений наголошує, що вибирати врожай треба в погожий, теплий день. Обтрусивши землю, коренеплоди слід залишити на свіжому повітрі на декілька годин.

– Нарівні з головкою потрібно зрізати морквиння, – каже Михайло Йосипович. – Через декілька днів урожай можна закладати на зимове зберігання. Традиційно цей овоч зберігають насипом у звичайних погребах, підвалах, які не промерзають в холодну пору. Температура має становити до +5, бо коли стане вищою, то морква почне проростати. Вологість повітря повинна бути в межах 90 – 95 відсотків. Однак найкраще зберігати коренеплоди в ящиках зі злегка зволоженим піском – на десять кілограмів піску достатньо одного літра води. Хочу наголосити, що бажано кожного року брати свіжий пісок. Або ж ретельно просушити той, який був у використанні. Також можна зберігати  у свіжій тирсі, в лушпинні цибулі, яке багате на фітонциди, що не дозволять розвиватися гнильним бактеріям. Антибактеріальні властивості має і мох сфагнум. Він гарно зберігає вологу. Як варіант – можна розтовкти в порошок 250 грамів крейди і ретельно обпудрити нею десять кілограмів моркви. Адже крейда створює на поверхні коренеплодів лужне середовище, яке вбереже їх від хвороб і гниття.

Багато хто зберігає урожай у глиняному «одязі». Для цього слід розвести глину з водою до консистенції сметани і на дві-три хвилини опустити моркву. Тоді вийняти і акуратно розкласти, аби глина висохла. Опісля покласти в ящики або ж пересипати тирсою.

– Можна зберігати моркву у холодильнику, на заскленому балконі квартири, – запевняє науковець. – Однак потрібно загорнути спершу в паперові пакети, а тоді покласти в поліетиленові і щільно зав’язати. Категорично не можна зберігати моркву із яблуками, бо за рахунок етилену, який виділяють яблука, втратяться смакові властивості моркви.

Спілкувалася Ксенія Фірковська

Фото автора

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Поради, їжа