Творчий шлях легендарної співачки Ніни Матвієнко у фото

9 Жовтня 2023

10 жовтня народній артистці України Ніні Матвієнко мало виповнитися 76 років, та її серце зупинилося раніше.

Вона найбільше цінувала українську народну творчість та любила країну, у якій жила. Про смерть повідомила її донька, артистка Антоніна Матвієнко. Суспільне Культура згадує, яким був шлях народної артистки у фотографіях.

"Я фантазувала багато, мріяла. Не хотіла тут бути, хотіла в інший світ потрапити. Мені тут було тісно. Тоді не розуміла, що зі мною відбувається. А це була пам’ять минулого. З минулого життя", – згадувала артистка про своє дитинство у інтерв'ю Українській Правді.

Вперше Ніна Матвієнко вийшла на сцену разом із Українським народним хором ім. Г. Верьовки у 1967 році. З того часу вона співала на багатьох сценах, її також запрошували у кіно. Але вона раділа тому, що їй вдавалося поєднати музику із родинним життям.

Матвієнко й ніколи не стояла осторонь політичного життя та щиро переживала за долю України. У інтерв'ю виданню "Голос Україна" вона говорила: "Київ не відчуває того, що там (йшлося про східні області України – ред.) відбувається. Це зовсім інша ситуація. Київ і ця дорога від Дніпропетровська до Маріуполя і далі до Донецька – це інші абсолютно дороги, інші обличчя людей. І нам потрібно більше інформації, більше показувати по телебаченню. Бо не знятий жоден бій, не показують втрати. Показують тільки інформаційні речі, а це викликає байдужість!"

Вона також брала участь у Євромайдані, хоч і пізніше критикувала владу за те, що вона "зрадила інтереси та цінності" суспільства. Вона щиро переживала за перебіг війни, і коли зустріла 24 лютого, то не боялась, адже вірила у сили армії та територіальної оборони. Вона була впевнена у тому, що є захищеною своєю країною, і коли бачила військових, то "усіх хотілося цілувати".

Народна артистка України Ніна Матвієнко виступає під час урочистого мітингу з нагоди святкування Дня українського національного прапора в <a href=
Києві у понеділок, 24 липня 2006 р. Фото Олександр Синиця / УНІАН" />

Український співак Олег Скрипка та Народна артистка України Ніна Матвієнко виступають на концерті, присвяченому IV етнічному фестивалю

Народна артистка України Ніна Матвієнко на сцені Національного театру опери і балету під час святкового концерту з нагоди 194-річчя з дня народження Тараса Шевченка, що відбувся після церемонії нагородження Національною премією імені Тараса Шевченка в Києві, в неділю, 9 березня 2008 р. Фото Михайло Марків / POOL / УНІАН

Народна артистка України Ніна Матвієнко та музиканти оркестру Jostiband Orchestra під час благодійного концерту голландських музикантів із синдромом Дауна у Києві, у вівторок, 29 січня 2013 р. Фото Владислав Мусієнко / УНІАН

Народна артистка України, Герой України Ніна Матвієнко під час концерту з нагоди 25-річчя дитячого Зразкового театру пісні

Міський голова Києва Віталій Кличко вручив Ніні Матвієнко відзнаку про присвоєння звання

"Пам'ятаю, як у 2016 році у сесійній залі Київради, після отримання звання «Почесний громадянин Києва», Ніна Митрофанівна заспівала пісню Квітки Цісик «Де ти тепер»... Від початку повномасштабної війни Ніна Матвієнко брала участь в благодійних акціях, концертах, де збирали кошти нашим захисникам", — поділився спогадом на своїй сторінці у Facebook Віталій Кличко.

Народна артистка України Ніна Матвієнко під час відкриття своєї зірки на

Народна артистка України, Герой України Ніна Матвієнко під час творчого вечора у Херсоні, 29 листопада 2019 р. Фото Гусаков Вячеслав / УНІАН

Ця втрата стала трагічною новиною для багатьох, хто любив та надихався її творчістю. Так, співак Дмитро Шуров написав:

"Я завжди надихався чистотою її співу, голосу, який, ніби, спілкувався з нами з інших вимірів та світів. Назавжди запам'ятав першу зустріч наживо — на репетиційний базі ранього ОЕ на Оболоні — коли робили «Ото Була Весна» feat. Ніна Матвієнко, яка співала «Зі стріх вода капле» всередині пісні (є у квадратній якості в стародавньому ютубі, кому цікаво). Ми тоді грали і жили, здебільшого, у режимі "вийшли й вжарили", тому така динаміка і витонченість, яку вона принесла з собою і якою заспівала, були чимось новим, принаймні, для мене. Вже пізніше я почув це у альбомах Massive Attack та Carpenters, але на той момент мене вразило, як ми всі стали грати на п?ять рівнів тихіше і вдумливіше, щоб співпала емоція".

"Скільки написано творів спеціально для неї! Із розрахунком на її, такий не схожий ні на який інший, Голос... Скільки зіграно разом. Золотий Голос України", — йдеться в повідомленні Національного ансамблю солістів "Київська камерата", - з яким співпрацювала Матвієнко.

"У дивовижному голосі артистки весь світ чув українську душу, а її легендарне виконання українських народних пісень облетіло весь світ [...] Смерть співачки — болісна втрата для України. Висловлюємо свої співчуття близьким та колегам. Світла пам’ять!" — йдеться у заяві Міністерства культури та інформаційної політики.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: смерть, музика, Україна