«Помідори самі себе не підв?яжуть»: у деокупованій області пенсіонерка забирала встановлені знаки «Міни»

9 Травня 2024

В одній з деокупованих областей пенсіонерка забрала розставлені саперами знаки «Обережно, міни», аби, ймовірно, використати їх у господарстві.

Про це розповіли в ДСНС.

«”Помідори самі себе не підв?яжуть”. Мабуть, так думала ця бабуся, коли пакувала на свій велосипед попереджувальні знаки “Міни” в одній з деокупованих областей», — розповіли надзвичайники.

У ДСНС наголосили, що такими діями жінка наразила на небезпеку сотні місцевих мешканців, адже необстежені саперами території залишилися без маркування.

«Принцип “у господарстві все знадобиться” тут не діє. Попереджувальні знаки тому і встановлюють, щоб попередити і вберегти. А їхня відсутність може стати причиною травмування та загибелі людей!» — підкреслили рятувальники.

Надзвичайники закликали громадян у жодному разі не забирати з собою попереджувальні позначки, адже цим додається ще більше роботи саперам, яким доводиться постійно встановлювати нові.

Окрім того, не можна ігнорувати такі позначки, адже близько 26% території України досі є потенційно небезпечними та потребують обстеження, резюмували в ДСНС.

До речі, потенційно замінованими в Україні є близько 174 тисячі квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття. Мета України — зробити це найближчими роками.

Рятувальники попереджають, що нерозірвані снаряди можуть бути в покинутих будинках, просто неба, на полях, у лісах, на узбіччях доріг, дитячих майданчиках.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний або підозрілий предмет, не торкайтеся його, відійдіть принаймні на 100 метрів. Позначте місце палицею, одягом, камінням тощо. Попередьте інших людей поруч та повідомте про знахідку за номерами: 101 — ДСНС, 102 — поліція.

На сайті ДСНС можна знайти, який вигляд мають найпоширеніші вибухонебезпечні предмети.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, пенсіонери, замінування