Чому не можна оплакувати померлого

«На похороні не можна плакати, у своїх сльозах ти просто втопиш покійника, йому буде погано на тому світі» - з таким переконанням часто стикаються близькі померлого.

Чи це правда і чому таке твердження виникло?

Чи можна плакати

Почнемо з того, що сльози – нормальна реакція людського організму на біль від втрати. Саме через сльози, голосіння виходить біль – наші предки знали про це більше за нас, тому існувала і навіть існує досі культура «плакальниць» – тих, хто нагнітає і голосить під час церемонії похорону та поминок, викликаючи у присутніх сильні емоції.

Для чого це потрібно? Для болю та скорботи є свій час та своє місце. І цим місцем якраз і є похорон і наступні за ними поминки.

Як відпустити

Сховати сльози – замикати біль усередині, і він не забариться знайти вихід у вигляді хвороб, саморуйнування та втрати інтересу до життя. Тому плакати не лише можна, а й треба.

Але звідки виникло таке упередження, що плакати шкідливо? Справа в тому, що горе близьких найчастіше затримує душу між світами мертвих і живих, душа померлого, бачачи і відчуваючи страждання, перебуває у збентеженні – йти чи залишатися? Крім того, поки йде час сліз і стогнань, не відбувається головного – дозволу піти.

Тому вкрай важливо не лише дати людині виплакати своє горе, а й нагадати – зараз, на похоронах та поминках час підбиття підсумків та відпускання. Так, нам дуже шкода відпускати людину і ми журимося. Але не менш важливо вимовити слова прощання, визнати її внесок у нашу долю, висловити свої жаль та подяку за пройдену разом частину життя.

То що робити, якщо дуже боляче і хочеться кричати? Дозволити собі це. З невеликим доповненням – промовляючи вголос чи про себе те, про що саме так сумуємо. Що саме пішло від нас разом із людиною. Надії? Підтримка? Спогади? Будучи названим, біль також стає трохи менше.

А в ті моменти, коли таки біль відступає, говорити про те, що дозволяємо людині піти і сподіваємося на її світлий і легкий шлях і можливу зустріч у майбутньому – тоді, коли настане час.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: смерть, похорон, містика