Що робити, коли із ваших стосунків зник секс

На початку стосунків партнери буквально не можуть відірватися один від одного, але проходить кілька років, і потяг слабшає. Подружні пари починають віддавати перевагу не сексу, а спільному перегляду серіалу. Чому ж так відбувається?

  1. Гормони, вік і ліки

Роль гормонів в інтимному житті не варто недооцінювати. На початку відносин партнери відчувають потужний потяг, за який відповідають естроген і тестостерон. Коли цей етап проходить, виникає «тяжіння», на перший план виходять дофамін і серотонін. Вони породжують почуття закоханості, окриленість, яке так часто оспівується в віршах про кохання. Але через кілька років романтика змінюється прихильністю, за яку відповідає окситоцин. Партнери поважають і довіряють один одному, але сексу в їх відносинах стає менше.

З віком відбувається природне зниження потягу в зв'язку з менопаузою у жінок і зменшенням рівня тестостерону у чоловіків. Відсутність бажання може бути обумовлена і іншими причинами, наприклад, прийомом гормональних препаратів, антидепресантів, протисудомних ліків, протизаплідних засобів. Щоб освіжити відносини, потрібно подбати про своє здоров'я, пройти обстеження і отримати консультацію ендокринолога.

  1. Фізичне та психологічне виснаження

Стреси, проблеми на роботі, втома не залишають ресурсів для інтимного життя. На тактильну перенасиченість часто скаржаться жінки в декреті. Перш ніж займатися сексом, необхідно заповнити недолік енергії. У цій справі допоможуть ванни з аромаоліями, масаж, медитація. У вихідні корисно іноді відкласти домашні справи і присвятити час собі.

  1. Стало менше пристрасті

З роками нестримна пристрасть змінюється духовною близькістю і розумінням. Інтим витісняється загальними цілями, прагненнями та інтересами. Це природний процес. Не варто думати, що і через 10 років спільного життя ви повинні хотіти один одного по кілька разів щодня. Набагато важливіше прийти до своєї норми, коли кількість сексу влаштовує обох, будь це раз в тиждень або на місяць. У деяких пар з роками пристрасть у відносинах стає тільки сильнішою. Тому над цим теж можна працювати. Потрібно поважати відчуття один одного і не соромитися говорити про свої бажання.

  1. Втрата привабливості партнера

На потяг до партнера впливає його любов до власного тіла і догляд за ним. Фізична активність, заняття спортом підвищують тонус, додають бадьорості і впевненості в собі, формують привабливі обриси фігури. Якісна косметика, крем або гель для душу підвищують настрій, дають можливість відчути себе королевою. Важливо не забувати про догляд за собою, знаходити для цього час і кошти.

  1. Комплекси і не любов до себе

Якщо людина відчуває, що секс став гіршим, вона може комплексувати з цього приводу, турбуватися, що партнер піде або почне зраджувати. Для чоловіків психологічним ударом стає порушення ерекції. Але сум'яття в думках тільки погіршує ситуацію. Проблема полягає в тому, що людина сама собі перестає здаватися привабливою, транслюючи невпевненість і почуття провини. У цій ситуації можуть допомогти психологічні тренінги. Якщо причина комплексів у фізичному здоров'ї, потрібна консультація лікаря.

  1. Повне розчинення в партнері і втрата особистих кордонів

Пристрасть і романтика вимагають простору. З роками подружжя настільки занурюються один в одного, що між ними пропадає психологічна дистанція. Якщо хочете повернути пристрасть, встановлюйте особисті кордони. Відокремлюйте свій світ від загального, згадайте про власні хобі та інтереси. Примусьте партнера відчути себе менш доступною, а значить, більш бажаною.

  1. Проблеми сексуальної комунікації

Партнери часто соромляться говорити про свої інтимні бажання або роблять це некоректно. Але налагоджена комунікація - важлива умова гармонійних відносин. Можна м'яко і ненав'язливо спрямовувати улюбленого, вибираючи вдалий момент, слова і інтонацію. Відвертість і правильне спілкування зроблять секс яскравішим і дозволять обом отримати задоволення.

  1. Розбіжність сексуальних темпераментів

Причиною проблем в інтимному житті може бути розбіжність статевої конституції. Якщо вона слабка, людині достатньо фізичної близькості 2-3 рази на місяць. Партнер з сильною конституцією прагне до щоденного контакту, що може стати причиною конфлікту. Для одного секс перетворюється на муку, а інший постійно відчуває незадоволеність. Єдиний вихід - не замовчувати проблему, а обговорювати і знаходити компромісний варіант.

  1. Проблеми в стосунках

Якщо накопичилося багато претензій до партнера, ви постійно конфліктуєте, навряд чи захочеться фізичної близькості. Пора сісти за стіл переговорів, гармонізувати відносини, а потім налагоджувати сексуальне життя.

Незалежно від причин, за якими ви не відчуваєте потягу одне до одного, будьте чесні і поважайте почуття свого партнера. І пам'ятайте: відкритий діалог - найкраще вирішення проблем в будь-якій ситуації.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: секс, стосунки, психологія