Як розпізнати зіпсоване варення

Лікарка-дієтологиня, кандидатка медичних наук Олена Соломатіна розповіла, як визначити потенційно небезпечне для здоров'я варення з вичерпаним терміном придатності.

Як стверджує лікарка, термін придатності частування залежить від трьох чинників: тривалості термічної обробки, кількості цукру і вмісту вологи. Також експерт нагадує, що перед приготуванням десерту ягоди і фрукти потрібно ретельно вимити.

«Найшвидше псується варення-«п'ятихвилинка», воно мало піддається термічній обробці. Його потрібно з'їдати відразу. Термін зберігання залежить від кількості цукру - чим його більше, тим довше зберігається варення, і від самого продукту - чим більше в ньому вологи, тим варення швидше псується», - підкреслила лікарка-дієтологиня, додавши. що неправильне зберігання варення призведе до його окислення і розвитку патогенів.

Спеціалістка рекомендує зберігати закрите металевою кришкою частування в темному і прохолодному місці. В такому випадку є шанс, що воно простоїть кілька років. За словами дієтологині, головною ознакою зіпсованості десерту є поява плями цвілі.

«Нехай це навіть плямочка, банку треба викидати. Ніяка термічна обробка вже не допоможе, робити киселі і так далі з такого продукту теж не слід, тому що в ньому вже є афлатоксин (отруйна речовина, що виробляється пліснявими грибами), який термічна обробка навряд чи зруйнує», - пояснила лікарка-дієтологиня.

Але це не єдиний застережливий фактор, відзначила фахівчиня. Визначити, що термін придатності варення закінчився, можна, якщо на банці здулася кришка.

«Бомбаж (здуття кришки на банці) буває, якщо продукти, наприклад, ягоди, не дуже добре промиваються. Тоді небезпечні бактерії, що виробляють ботулотоксин (отрута, що викликає важке ураження нервової системи), які живуть в землі, потрапляють в банку. Якщо банку герметично закривають, вони там прекрасно розвиваються в безповітряному просторі, і все може закінчитися летальним результатом», - застерегла Соломатіна.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Лікарі, Поради