Комбайн для гарбузів змайстрував власноруч

Про Володимира Турка кажуть, що в нього золоті руки. Ще б пак! Він самотужки змайстрував млин, різноманітні верстати, все обладнання для обробітку бараболі.

Про це пише газета "Твій вибір".

– У нас чимале господарство, – розповідає господар із села Долинське, що на Чернігівщині. – Є корова, свині, кури, качки, кролики. Щоб прогодувати їх, вирощуємо картоплю і гарбузи. Під останні, до речі, відводимо 20 соток. І якщо вдалий рік, то маємо п’ять великих причепів гарбузів. А ще ж потрібно вибрати насіння. Часу на це, звісно ж, катастрофічно не вистачає. З огляду на те, що за кілограм насіння платили по 65 – 70 гривень, вирішив оптимізувати процес його вибирання з м’якоті гарбуза.

Сказав – зробив! Господар запозичив ідею в друзів і виготовив агрегат, який чіпляється до будь-якого трактора.

– Тож, коли заїжджаю в поле, то трактора не глушу, – каже Володимир Миколайович. – Збираю гарбузи і кидаю в саморобний комбайн, як називаю цей агрегат. Далі гарбуз ділиться на частини. Причому м’якоть та насіння відокремлюються. На виході я прикріплюю спеціальний мішок, куди сиплеться насіння. А м’якоть даємо їсти живності. З огляду на те, що м’якоть довго не зберігається, то збираємо урожай гарбузів у міру того, як її споживають кури, свині, качки. Як кажуть, хочеш жити – вмій вертітись. То вирощуємо на десяти сотках пшеницю, на інших десяти – кукурудзу. Ще пів гектара відвели від бараболю. І хочеться заробити і важко вгадати, на що буде попит. Минулого року думали заробити на огірках, то через примхи погоди ледве повернули гроші, які витратили на придбання насіння. Добре, що хоч ціна на насіння гарбузів зросла з 45 до 70 гривень. З картоплею також важко вгадати – коли неврожай, то ціна висока, коли ж вродила щедро, то платять мізер.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.