Чим корисний сир та чи можна їсти його кожен день?

28 Травня 2020

Чим корисне щоденне вживання сиру? Які поживні мікроелементи містяться в сирних делікатесах? Де купувати якісний і натуральний сир?

Сир — цільний продукт, який не завдає шкоди здоров’ю, якщо виготовлений з дотриманням усіх виробничих технологій. Не менш важливо навчитись культури правильного споживання корисних сирних делікатесів і їх вибору на просторих полицях супермаркетів чи спеціалізованих магазинів.

Чим корисний для людського організму сир?

Тверді сирні сорти, а також напівтвердий сир, — відмінне джерело кальцію, жиру й природних білків. Він також містить велику кількість вітамінів A і B12, корисних мікроелементів, включаючи цинк, фосфор і рибофлавін.

Сир, приготований з молока свійських тварин, які на 100% вигодовані травою, має найвищий вміст поживних речовин серед натуральних продуктів, а також містить корисні омега-3 жирні кислоти.

Згідно з деякими іноземними дослідженнями, натуральний сир і якісні молочні продукти захищають зуби від появи карієсу.

Кон'юговані лінолева кислота

Сирні делікатеси з високим вмістом жиру, наприклад, сир Іберіко, містять трохи кон'югованої лінолевої кислоти. Як йдеться в дослідженнях, цей фермент допомагає запобігти ожирінню, зупинити запальні процеси в організмі й зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Чи можна їсти сир кожен день?

На жаль, існує категорія людей, для яких сирні делікатеси можуть нести реальну загрозу життю. Сир містить лактозу — молочний цукор, який не може перетравити організм людей з вродженою чи набутою непереносністю лактози, тому що в ньому відсутній фермент, який і відповідає за розщеплення молочного цукру.

У такому разі значна кількість лактози може стати причиною появи проблем з травленням, включаючи надмірне здуття живота й газоутворення.

На щастя, деякі сирні делікатеси, наприклад, Грана Падано, містять малий відсоток молочного цукру. До речі, ціна Грана Падано досить доступна, особливо якщо купувати цей продукт у спеціалізованому сирному магазині.

Що не менш важливо, деякі люди страждають від алергії на казеїн, один з основних білків, які містяться у тваринному молоці. У такому випадку варто купувати окремі продукти, які не містять лактози й казеїну.

Окрім того, що сирні делікатеси містять чимало корисних речовин, вони також вміщують натрій, який може стати причиною переїдання й викликати проблеми зі здоров’ям у людей з підвищеним кров’яним тиском. Сир також не містить клітковини, необхідної для нормалізації процесу травлення, тому надмірне споживання пастеризованих молочних продуктів може викликати закреп.

Отож обирайте натуральні й корисні сирні делікатеси й смакуйте на здоров’я, та старайтесь не переїдати й не замінювати сиром повноцінний обід чи вечерю!

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, продукти