Коли мед шкідливий для вашого організму

Мед з давніх пір сприймається як панацея якщо не від усіх, то від більшої частини хвороб. Бджолиний мед є хорошим профілактичним і тонізуючим засобом – він дає організму багато енергії, зміцнює імунітет, рекомендується для лікування багатьох захворювань.

Незважаючи на безліч позитивних властивостей, мед здатний завдати організму шкоди. Тому людям, які вирішили оздоровитися за допомогою бурштинового продукту, спочатку рекомендується порадитися з лікарем. Медики радять пам’ятати про наступні шкідливі властивості меду.

Висока калорійність

Захоплюватися цілющим продуктом не рекомендується людям, що страждають зайвою вагою. Мед – досить калорійний продукт. У ньому, в залежності від сорту, 300-420 кілокалорій на 100 грам. При ожирінні або схильності до набору зайвої ваги лікарі радять відмовитися від меду або вживати його в мінімальних дозах.

Небезпечні компоненти

Мед не можна нагрівати вище 45 ° С. В іншому випадку в ньому утворюється шкідлива речовина – оксиметилфурфурол. Цей компонент здатний викликати розвиток онкологічних хвороб шлунково-кишкового тракту. Тому не варто додавати бурштиновий продукт в гарячі чай або каву.

Ризик розвитку карієсу

Любителі меду повинні пам’ятати про шкоду ласощів для зубної емалі. Солодкий, тягучий продукт здатний залишатися в роті (між зубами) тривалий час. Це призводить до поширення патогенних бактерій, що руйнують емаль. Починає розвиватися карієс. Щоб захистити зуби від руйнування, стоматологи рекомендують після кожного вживання меду ретельно полоскати рот.

Занепад сил

Така шкода загрожує тим людям, які люблять їсти мед натщесерце. Солодкий продукт призводить до різкого підвищення глюкози в крові. Людина тут же отримує заряд енергії. Однак ненадовго. Мед відноситься до швидких вуглеводів. Тому продукт не здатний наділити організм енергією на тривалий термін.

Коли мед може бути шкідливий для організму

Приблизно через 20-30 хвилин після вживання ласощів починається спад енергії. З’являється втома. Щоб захистити себе від занепаду сил, медики радять відразу приступити до повноцінного сніданку (або обіду, вечері). В цьому випадку мед, прийнятий натщесерце, забезпечить користь організму (захистить слизову травного тракту) і не встигне завдати шкоди.

Ризик розвитку цукрового діабету

Мед містить високу концентрацію природного цукру. Тому продукт завжди викликає підвищення глюкози в крові. Надмірне захоплення бурштиновим ласощами може привести до розвитку цукрового діабету, якщо людина володіє генетичною схильністю до патології.

Руйнування підшлункової залози і травного тракту

Мед, прийнятий натщесерце, може не тільки завдати удару по енергоресурсах організму, але і запустити запальний процес в підшлунковій залозі. Ласощі, потрапивши в травний тракт, активізують вироблення ферментів підшлунковою залозою. Якщо через 20-30 хвилин людина приймає звичайну їжу, то остання потрапляє в підготовлену середу. Їжа швидко розщеплюється.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: здоровий спосіб життя, Харчування і дієти, продукти