Що приготувати на Святвечір: пісні страви

5 Січня 2021

У Святвечір за традицією потрібно приготувати 12 пісних страв. Ми підготували кілька рецептів, які можуть вам знадобитися. Звісно, головною на столі є кутя.

Кутя

Відмочену пшеницю (1 стакан) потрібно залити водою, додати солі й варити її на маленькому вогні.

У цей час запарюємо 100 г маку (20 хв), опісля перетираємо його блендером. 100 г родзинок помийте й запарте (кілька хвилин). 100 г горіхів подрібніть (на більші частини).

До пшениці, яку ви раніше відварили, додайте мак, родзинки, горіхи, мед та за бажанням інші сухофрукти.

Узвар

Добре промийте сухофрукти, залийте їх питною водою й залиште на ніч. Наступного ранку каструлю із сухофруктами варіть на середньому вогні до закипання, опісля ще кілька хвилин – на маленькому. Під час варіння додайте цукор (або мед в кінці варіння). Готовий узвар лишіть настоятися.

Голубці

Дрібно наріжте одну ріпчасту цибулину, моркву (кубиками). Також можете додати дрібно порізані солодкий перець або баклажан.

Обсмажте їх на пательні.

Рис відваріть та додайте в нього овочі. Посмачіть все солю, й зеленню, а потім загорніть в капустяне листя.

Опісля потрібно зробити овочеву подушку.

Посмажте дрібно нарізану цибулю, натерту моркву і порізані кубиками помідори. Якщо бажаєте, додайте спеції. Зверху покладіть голубці. Накрийте кришкою і поставте пательню на повільний вогонь.

Якщо потрібно, періодично додавайте трохи води. Потім дайте голубцям трохи охолонути.

Вареники

Просійте пів кілограма борошна, додайте 250 г води, дрібку солі, олію. Вимішайте тісто, накрийте його та зашли на годину.

В цей час подрібніть цибулю, натріть моркву та посмажте на олії. Наріжте капусту, яку вкиньте до цибулі й моркви та тушіть на маленькому вогні 20 хв. Посоліть.

Відваріть 0,3 кг картоплі. Змішайте її з капустою. Начиніть тісто й варіть вареники 6 хв.

Грибна запіканка

Відваріть 10 штук шампіньйонів та дрібно їх наріжте.

Наріжте цибулю та обсмажте її на рослинній олії. Змішайте з панірованими сухарями і додайте гриби.

Вирівняти масу, додайте спеції та кілька ложок грибного бульйонну. Перемішайте.

Форму, в якій робитимете запіканку, посипати сухарями та викладіть на них гриби. Накрийте фольгою та випікайте в духовці до готовності при 180 градусах.

Запечені яблука

Промийте 190 г родзинок і залиште на 30 хв.

З семи яблук виріжте серцевину і частково м’якоть, але не проткніть їх наскрізь.

Всередину кожного яблука покладіть по чайній ложці меду, додайте родзинки і подрібнені горіхи (по 2 горіхи в яблуко).

Верх посипте цукром і корицею.

На дно форми налийте води (1 см), викладіть яблука і поставте в духовку розігріту до 200 градусів. Печіть 30 хвилин.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, рецепти, свято