Вчені визначили смертельну дозу кави
Кава вже стала ледве не формою соціальної взаємодії. Зранку ми п’ємо каву вдома, в кафе або на зупинці. В обід - з колегами. Увечері - з друзями. Однак зловживати напоєм лікарі не радять.
За словами фахівців, побічні ефекти проявляються при дозах більше 6 мг/кг маси тіла: підвищений пульс і тиск, тривожність, проблеми з травленням, безсоння і інші симптоми. Вони рідко виникають при дозах 4-5 мг/кг маси тіла і не проявляються при дозі 3 мг/кг і менше.
Дізнатися, скільки чашок в день можна саме вам, можна за допомогою калькулятора кофеїну.
У ньому можна розрахувати безпечну і смертельну дозу кави. Для цього потрібно вказати свою вагу і вибрати напій, якому ви надаєте перевагу.
Шкода кави і кофеїну
Кофеїн шкідливий вагітним жінкам в дозах, що перевищують 200 мг на добу. Може викликати відхилення в розвитку плода.
Кава і кофеїн викликають звикання до смаку і аромату кави, підбадьорливого ефекту. Але це не можна назвати залежністю, яку можна порівняти з наркотичними речовинами, навіть такими легкими як нікотин чи алкоголь. Синдром відміни може проявлятися тільки у завзятих любителів кави. Симптоми проходять за 2-3 дні і не потребують лікування. Це головний біль, відчуття втоми, підвищена тривожність, дратівливість, поганий настрій. У більшості випадків синдром відміни ніяк не проявляється.
Кофеїн перешкоджає засвоєнню кальцію в організмі і послаблює кістки. Тому, не рекомендується людям похилого віку і підліткам.
Передозування може викликати проблеми зі здоров'ям.
Користь кави і кофеїну
Корисні властивості кави і кофеїну проявляються при помірному вживанні - 1-3 чашки на добу.
Вживання кави знижує смертність від раку, захворювань печінки, серцево-судинної системи, цукрового діабету та інших захворювань на 12-18% в порівнянні з людьми, які не вживають кави. Однак, користь не в кофеїні, як вважалося раніше. Позитивний ефект спостерігався навіть при вживанні кави без кофеїну.
- Кофеїн знижує стомлюваність і затримує її виникнення, покращує концентрацію уваги
- Допомагає організму використовувати жири як джерело енергії, чим сприяє схудненню і підвищує витривалість.
- Знижує ризик виникнення раку і серцево-судинних захворювань.
- Покращує роботу мозку, знижує ризик хвороби Альцгеймера і виникнення депресії.
- Бере участь в процесах обміну глюкози і знижує ймовірність цукрового діабету.
- Покращує результати в змаганнях на витривалість на 1-3%
- У поєднанні з вуглеводами допомагає відновленню після навантажень
Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.