Картопляні зрази з м'ясом
Зрази - страва для української кухні нетрадиційна. Однак господині дуже люблять зрази картопляні з фаршем, рецепт приготування яких використовують і для повсякденних страв, і для частування гостей за святковим столом.
Зрази – дуже практичне блюдо, оскільки практично завжди усі продукти, які необхідні для їхнього приготування, є в холодильнику. Серед переваг зраз і варіативність вживання: їх можна їсти гарячими, тільки знявши з плити, холодними - в якості закуски, і навіть як перекус - картопляні котлети зручно брати з собою на роботу і в дорогу.
Історія картопляних зраз
У кулінарних книгах під зразами розуміють загорнуту в шматок цільного відбитого м'яса начинку. Вперше слово «зрази» (перекладається як відрізаний шматок) вжили в 17 столітті поляки, коли на присмачений приправами шматочок яловичини поклали начинку і згорнули це творіння рулетом.
За однією з версій, зрази польських кухарів навчила готувати міланська принцеса Бона Сфорца, дружина правителя Речі Посполитої (в той час їм був Сигізмунд Перший). Якщо вірити «Хронікам Славного Королівства Польського», то зрази дуже любив польський король Владислав Ягело.
Сьогодні рецепт зраз дещо видозмінився, адже сьогодні основою для зраз служить і картопляне пюре, і сирна, і навіть горохова маса. Список продуктів, якими можна начиняти зрази, також розширився. До нього увійшли гриби, овочі, варені яйця, риба, курячий фарш. Але, головну позицію, як і раніше, займає м'ясний фарш. Пропонуємо тим, хто ще не знає, як приготувати картопляні зрази, познайомитися з покроковим рецептом приготування цього смачного блюда.
Інгредієнти
Для картопляної маси:
- Картопля - 1 кг.
- Яйце - 1 шт.
- Вершкове масло - 30-35 гр.
- Борошно - 2-3 ст.л.
Для начинки:
- М'ясо (свинина) - 500 гр.
- Цибуля ріпчаста - 2 середні за розміром головки
- Чорний мелений перець
- Сіль
Додатково необхідно:
- Рослинна олія для обсмажування;
- Борошно для обвалювання;
- Сметана (для подачі страви і прикраси);
Покроковий рецепт приготування картопляних зраз
- Почистіть картоплю та наріжте великими шматками, відваріть до повної готовності. Не забудьте посолити.
- Не даючи картоплі охолонути, розімніть її в пюре ступкою. Блендер використовувати не потрібно, оскільки повинна вийти в'язка картопляна маса, а не повітряне пюре.
- Залиште картопляну масу до тих пір, поки вона не стане прохолодною.
- М'ясо пропустіть через м'ясорубку.
- Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння та дрібно наріжте кубиками.
- Цибулю спочатку обсмажте до золотистої скоринки, а потім тушкуйте до розм'якшення.
- Підмішайте до напівготової цибулі перекручене м'ясо.
- У фарш додайте спеції - мелений перець, сіль і будь-які інші за бажанням.
- В картопляну масу вбийте яйце, додайте борошна і перемішайте.
- На дошку розпиліть трохи борошна.
- Формуючи з картопляного тіста кульки, перетворіть кульку в коржик, а в її центр покладіть фарш.
- Формуючи картопляний пиріжок, акуратно з’єднайте краї коржів.
- Злегка обваліть готовий пиріжок в борошні. На сковорідку налийте невелику кількість рослинної олії. На розпеченій сковорідці картопляні зрази обсмажте спочатку з одного боку, а потім з іншого.
- Викладіть картопляні зрази на тарілку.
- Подавати блюдо можна зі сметаною.
GALLERY-416
Як приготувати зрази – поради та секрети
- Для того щоб приготувати зрази картопляні з м'ясом, будь картопля не підійде. Вибирайте невеликі борошнисті бульби білого кольору.
- Навіть якщо при додаванні борошна в картопляну масу Вам буде здаватися, що вона (маса) рідкувата, борошно додавати не варто. Зайве борошно зіпсує смак готових зраз, зробивши їх твердими і грубими.
- Якщо є можливість, додайте в тісто тільки жовток, відмовившись від використання білка.
- Щоб тісто не прилипало до рук, їх необхідно перед ліпленням кожної зрази змочувати холодною водою.
Чим корисні картопляні зрази?
Для господині користь картопляних зраз полягає в тому, що готуються вони дуже швидко. Якщо ж говорити про вітамінний склад блюда, то картопляні зрази з м'ясом багаті мінералами, крохмалем природного походження, клітковиною, фолієвою кислотою, пектином і білком.
Спектр вітамінів, що містяться в зразах, також широкий: C, PP, B6, B1, B2. Крім цього, самостійно приготовані зрази набагато смачніші і корисніші ніж куплені. Фарш ви будете готувати зі свіжого і не перемороженого м'яса, а, значить, він повністю збереже м'ясний білок, засвоюваний організмом на 96%.
Тепер Ви знаєте, що готувати картопляні зрази з м'ясом швидко і просто. А якщо в наявності є вчорашнє пюре, то на підготовку взагалі піде 15-20 хвилин! Можна поекспериментувати і з начинкою. Картопляне тісто можна начинити вареними грибами, змішаними зі шпинатом і навіть консервованими кальмарами, попередньо подрібненими на м'ясорубці зі смаженою цибулею.
Смачного!
Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.