Новосілля: прикмети, традиції, подарунки

Перелік прикмет, звичаїв і подарунків на новосілля.

Новосілля - це трепетна подія, з якою стикаються власники нового житла. Це свято, оскільки людина обзаводиться своїм куточком, де може побудувати домашнє затишне гніздечко. У цій статті ми розповімо, які подарунки краще за все дарувати на новосілля, і прикмети, пов'язані з цим.

Народні прикмети про новосілля

Кішка повинна проникнути в приміщення раніше усіх. Потрібно не просто пустити хижачку вперед, а потримати її цілу ніч у новому житлі.

  • Для цього нагодуйте кішку чимось смачним, та залиште переночувати у придбаній квартирі.
  • Якщо звір поводиться спокійно після ночі, можете сміливо заселятися в квартиру. Якщо кіт постійно нявкає, наляканий, просить його випустити, варто перед заселенням провести обряд очищення.
  • Тварини відчувають присутність демонічних сутностей, тому неадекватно поводяться. Запросіть священика для здійснення освячення.

Прикмети на новосілля

Прикмети на новосілля в нову квартиру

Зверніть увагу, що свято варто справляти саме в день переїзду. Тому заздалегідь підготуйте страви, або замовте доставку їжі, приготовану в ресторані.

  • Щоб життя склалося добре, раніше всіх в житло пускали людей похилого віку. Раніше існувало повір'я: віддасть Богу душу першим той, хто зайде до хати раніше. Відповідно обирали зрілих людей. Однак пізніше традиції змінилися, і першим до хати стали пускати кота.
  • Щоб вибрати місце для ліжка, потрібно запустити кота і подивитися в якому місці він ліг. Ці тварини відчувають негатив, тому місце, на яке вони лягають відпочивати та засипають, є найчистішим в будинку. Саме тут потрібно ставити подружнє ложе.
  • Щоб життя в придбаній квартирі склалося добре і домочадці не сварилися, варто вимити весь будинок, провівши генеральне прибирання, з використанням солоної води. Сіль вбирає негатив, і допомагає очистити житло.
  • Кілька століть тому, після прибирання, всі кути в будинку обмазували медом. Життя домочадців буде солодким. Очищали приміщення з використанням спеціальних трав. Їх висушували, підпалювали, отриманим димом обкурювали житло. При цьому потрібно було читати молитву «Отче Наш». Над входом кріпили обереги.

Як відзначити новосілля в новій квартирі?

Після того, як винесете все сміття, потрібно вимити будинок. Потрібно, щоб першим в придбану квартиру заходив чоловік. Він приносить з собою радість і удачу.

  • Відносно алкоголю, то потрібно його кількість чітко регулювати. Не можна, щоб гості напивалися. Потрібно придбати скатертину, квіти і фрукти. Велике значення має оформлення столу. В стародавні часи стелили рушник з вишивкою, на який ставився хліб з сіллю. Під час урочистості слід згадувати тільки про хороше і гнати усі негативні емоції і думки.
  • Варто організувати святковий стіл, покликавши всіх родичів і друзів. Причому кожен з гостей повинен підготувати побажання для новоселів. Одною з хороших прикмет є павутина.

Потрібно принести з старого житла павука в банці і випустити його в новому будинку. Якщо на наступний ранок комаха сплете павутину, значить, життя в придбаній квартирі буде щасливим і безтурботним. Зазвичай банку з павуком ставили на підвіконня в найбільшій кімнаті.

Що приносять на новосілля: прикмети

Повідомте гостям, що всі, хто приходить, повинні принести з собою хліб, сіль і монетки.

Що дарувати на новосілля?

  • Коли всі гості тільки збираються в будинку, вони повинні кинути монетку через поріг.
  • Тільки після цього можна заходити.
  • Під час прощання з господарями, гості повинні сказати: "світло вашому дому".

Що дарувати на новосілля: прикмети

В якості подарунка найкраще вибирати речі, які знадобляться в господарстві. Це можуть бути хлібниця, чайник, господарське начиння.

  • В основному подарунки, які дарують, відносяться до побутових речей. Вони повинні знадобитись в господарстві і облагородити квартиру. Саме тому найкращим подарунком вважався посуд та техніка.
  • Подібні презенти покращують добробут людей, а також приносять затишок в будинок. Часто дарують журнальні столики або невеликі столи для подачі їжі. Непоганим подарунком вважається підкова, яку кріплять над дверима.
  • Її потрібно направляти кінцями вгору. Відмінний презент - покривало, скатертина з натуральної вовни або бавовни. Зазвичай вони обіцяють багатство і процвітання. Постільну білизну дарувати не можна, оскільки вона вибирається виключно власниками житла.
  • Можна порадувати власників житла світильниками, камінами та свічками. Добре себе зарекомендували талісмани фен-шуй. Це може бути жаба-багачка або піраміди. Такі аксесуари символізують багатство.

Що не можна дарувати на новосілля: прикмети 

Пам'ятайте, що ріжучі та колючі предмети дарувати не можна. Утримайтеся також від вилок та ножів.

  • Гроші. Щодо грошей існує кілька думок. Одні вважають, що придбання сімейного гніздечка - це не найкращий привід для такого подарунку - це поганий знак, і дарувати гроші не можна, оскільки вони будуть сприяти погіршенню фінансового стану власників. Таке житло може бути пограбовано. Інші думають, що гроші - це найкращий подарунок, тому що людина сама може вибрати необхідний презент.
  • Ріжучі предмети. Це буде стимулювати ворожнечу в придбаній квартирі, тому власник житла, отримуючи такий подарунок, повинен дати відповідний відкуп у вигляді монет або купюр.
  • Годинники і дзеркала. Це також небажані подарунки, але, якщо вам потрібні подібні речі і ви замовили їх друзям, варто дати невеликий відкуп. Перед тим, як прийти на свято, поцікавтеся у власників житла, що їм необхідно. Таким чином, Вам не прийдеться дарувати непотрібні речі власникам.

Новосілля по фен-шуй

Зараз мало хто прислухається до прикмет, але досить популярними є прикмети фен-шуй. Дуже часто по фен-шуй намагаються розставляти куплені меблі, речі, і організовувати робоче місце. Прихильники китайської культури дають свої поради, щоб життя було щасливим.

  • Ще до перевезення речей варто вибрати дату. Для цього використовується китайський місячний календар. Всі речі потрібно перевезти в нове житло всього за один день, відповідно починати процес потрібно з самого ранку.
  • Пам'ятайте, що по фен-шуй, меблі, всі речі з проданого приміщення, повинні виносити наймані працівники, тобто вантажники. Зате встановлювати меблі в купленому будинку повинні господарі. Тому покличте всіх членів сім'ї, щоб вони брали участь в розставлянні речей.
  • Відразу після придбання квартири, не варто заходити в неї з порожніми руками. Варто забрати якусь дрібницю, і перевезти її на нове місце. Це може бути будь-який інвентар для прибирання, або статуетка. Її ставлять в придбаній квартирі, щоб житло звикало до нових власників.

Як організувати новосілля і переїзд?

Новосілля

За старих часів організовувалося дві вечірки. Спочатку на урочистість запрошували виключно родичів. На стіл ставили найпростіші страви і відкорковували пляшку шампанського.

  • Її відкривали найпершою, ще до приймання їжі. На наступний день запрошували гостей і знайомих, які приносили подарунки. Гарний настрій гостей принесе щастя в придбану квартиру. Запрошували гостей з дітьми, це допомагало задобрити домовичка.
  • На другий день, коли запрошуються друзі і знайомі, на стіл варто ставити багаті, різноманітні страви.
  • Попри те, що в перший день це не принципово, другий день святкування повинен бути пишним. Чим багатшим буде стіл, тим вище рівень достатку чекає сім'ю.

Новосілля: прикмети та звичаї

Щоб добре влаштуватися на новому місці, необхідно попрощатися з покинутим будинком. Потрібно подякувати йому за хорошу службу і затишок. Треба встати спиною до дверей і поклонитися дому по пояс.

  • Варто в проданому будинку розсипати монетки на підлозі. Невелику частину заберіть з собою, а інші монетки залиште. Таким чином ви подаруєте благополуччя новим власникам, а доля подякує вам за щедрість.
  • Варто запалити церковну свічку і пройтися по всьому будинку. Це допоможе захиститися від проклять і негативу, які попередні власники можуть посилати новим. Не можна під час виселення забирати з собою мотлох і зіпсовані речі.
  • Все, що стосується поношеного, старого взуття, яке не використовується, обов'язково викиньте. Бережіть речі і обереги, не залишайте їх в покинутому будинку.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: прикмети, дім