Ігнац Земмельвейс: яке відкриття зробив лікар та чому це важливо зараз

Ігнац Земмельвейс – угорський акушер-гінеколог, який ще у 1847 році говорив про гігієну рук. Також він є засновником асептики.

Ця тема є актуальною сьогодні через пандемію коронавірусу, тому Google 20 березня присвятив дудл лікарю.

Нагадаємо, серед головних порад для боротьби з COVID-19 є миття рук й обличчя, уникнення контакту з людьми, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань, дезінфікування поверхні, а після доторку до заражених предметів не торкатися обличчя.

Земмельвейс отримав ступінь доктора медицини та спеціалізувався на хірургії та акушерстві.

У 1847 він хотів зрозуміти, чому в породіль виникає сепсис (зараження крові). Він припустив, що інфекцію переносять самі лікарі, які не знезаражують руки перед пологами.

Працюючи у лікарні Відня (Австрія), Ігнац Земмельвейс зобов’язав медпрацівників занурювати руки в розчин хлорного вапна. Це значно знизило смертність серед породіль та новонароджених.

Проте це викликало глум над Земмельвейсом. Цькували і тих, хто був прихильником цього спостереження та дотримувався рекомендацій Ігнаца. Директор клініки звільнив його та заборонив публікувати статистику зменшення смертності, адже вважав це доносом.

Після цього лікаря запроторили в божевільню. Його колега та сімейний лікар Янош Балласа склав  документ, в якому йшлося про направлення Земмельвейса в психіатричну лікарню. Там у віці 47 років він і помер через сильне побиття, яке викликало сепсис.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, коронавірус, медицина