Сироїдіння: користь чи шкода?

Сироїдіння з кожним роком набирає все більше прихильників, які впевнені, що саме воно є оптимальною системою харчування для організму. Чи так це? У чому користь і шкода сироїдіння? Які принципи та філософія лежить в його основі?

Що таке сироїдіння?

Сироїдіння - харчування продуктами без теплової обробки, в першу чергу овочами, фруктами і ягодами. У раціоні також присутні сухофрукти, різноманітні бобові, горіхи та насіння. Втім, деякі сироїди вживають в їжу продукти тваринного походження: непастеризоване молоко, сирі яйця, в'ялене м'ясо і рибу. Хоча справжні адепти замінюють м'ясо тими ж бобами, сушеними баклажанами та грибами. А молоко вони взагалі готують самі з сої, зерна і мигдалю.

Різні крупи і злаки допускаються до вживання в пророщеному і розмоченому вигляді. До продуктів сироїдіння можна віднести мед і будь-які масла холодного віджиму. П'ють при цьому виключно сиру фільтровану або мінеральну воду, а також свіжі соки.

Енергія природи

Затяті прихильники даної системи впевнені, що сироїдіння - шлях до безсмертя. На їхню думку, лікування сироїдінням дозволяє назавжди позбутися від усіх наявних хвороб, а «жива їжа» допомагає жити в гармонії з природою. У чому ж полягає реальна користь такого харчування?

Більшість вітамінів, мінералів і амінокислот, які містяться у свіжих продуктах, не руйнуються при термічній обробці і потрапляють в організм в повному обсязі. Спожита в великих кількостях клітковина покращує процеси травлення. Сироїдіння - здорове харчування ще й тому, що дозволяє за короткий проміжок часу очистити організм від токсинів і інших шкідливих речовин. Існує думка, що сироїди в меншою мірою схильні до хвороб серця і ризику розвитку раку. Не можна не згадати і про те, що сироїдіння для схуднення є одним з найбільш ефективних методів завдяки низькій калорійності продуктів і практично повній відсутності жирів і шкідливих вуглеводів.

Основні принципи сироїдіння

Крім списку допустимих продуктів, сироїд повинен знати про правила їх поєднання. Наприклад, змішувати солодкі і жирні продукти не можна, тому що з'єднання в шлунку білків і цукру провокує бродіння. Фініки не рекомендується поєднувати з горіхами, кокос - з фруктами. Припустимо поєднання з жирами кислих фруктів (наприклад, апельсин можна їсти з горіхами). Не можна змішувати крохмалисті і кислі продукти: картопля - з томатами, банани - з апельсинами. Причина: кислота заважає процесу розщеплення крохмалю і гальмує травлення. Не рекомендується в один прийом їжі включати різні види жирних продуктів (наприклад, горіхи і рослинна олія); різні типи жирів уповільнюють травлення.

Є ще кілька правил: солодкі фрукти найкраще поєднувати з солодкими ягодами, а кислі - з кислими. Зелень поєднується з будь-якими продуктами, а ось овочі - тільки з овочами. Пророщені зернові вживають в їжу окремо від інших видів продуктів, як і замочені  горіхи.

Меню сироїда також залежить від пори року. Взимку в їжу вживають яблука, апельсини, мандарини, картоплю, гарбуз, моркву, кабачки, капусту.

Їдять замочені бобові (горох, сочевицю, нут), горіхи (арахіс, волоський, фундук, мигдаль), пророщену пшеницю і гречку, овес, кукурудзу, насіння соняшнику. Навесні і влітку в список додаються трави і зелень, з якої можна робити салати. Влітку раціон поповнюється ягодами і фруктами.

Плюси сироїдіння

Сироїдіння вважається недешевим задоволенням: звичайному міському жителю, який не має можливості вирощувати щось самостійно, така схема харчування обійдеться в два-три рази дорожче, ніж звичайний раціон. Проблему допоможуть вирішити інтернет-магазини для сироїдів, де представлений широкий асортимент продуктів рослинного походження за доступними цінами.

Варто додати, що сироїдіння не є винаходом останніх десятиліть. У слов'янській кухні принцип вживання в їжу сирих продуктів присутній ще за часів Київської Русі, коли ягоди, гриби і овочі заготовляли на зиму без термообробки (сушили, квасили, в'ялили). Ці традиції показані в православному календарі, згідно з яким пісна сира їжа повинна вживатися близько двохсот днів в році. Офіційно ж «батьком» сироїдіння вважається Гервард Каррінгтон - американський вчений, який першим став пропагувати цю систему харчування на початку XX століття.

Плюси сироїдіння

Тренд на сироїдіння підтримують публічні особи. Однією з перших в Голлівуді стала Демі Мур - актриса дотримується сироїдіння понад 8 років. Харчуються за цією системою Наталі Портман, Джаред Лето, Мадонна, яка періодами повертається до вегетаріанства.

Серед плюсів сироїдіння його послідовники виділяють:

  1. Повне очищення організму. Тіло забито токсинами від тваринного білка - сироїдіння допомагає очиститися.
  2. Отримання вітамінів і мінералів в повному обсязі. Вживаючи овочі та фрукти, не оброблені термічно, людина отримує всі вітаміни, які в них містяться.
  3. Правильний раціон харчування. Сироїд уважно відносяться до складу продуктів. У їхньому раціоні їжа без хімікатів і добавок.
  4. Хороше самопочуття. Сироїди відзначають, що їм не страшні простудні захворювання: багато хто з них не хворіють взагалі.
  5. Новий тип мислення. Одна з переваг сироїдіння - очищення свідомості: «Ніби прокидаєшся від сну».
  6. Величезний запас енергії. Досить 4-5 годин сну, щоб бути енергійним і встигати набагато більше, ніж раніше.

Практично 100% сироїдів на питання, чому ви вибрали такий тип харчування, відповідають наступне:

  •  сироїди ніколи не хворіють;
  •  сироїдіння сприяє очищенню;
  •  сироїди живуть довше на 20-30 років.

Основна ідея на користь сироїдіння - повне очищення організму. Оскільки все, що ми їмо, впливає на нашу фігуру, здоров'я і свідомість. Але навколо сироїдіння багато забобонів.

Користь сироїдіння при схудненні

Необроблена їжа також калорійна, як і термічно оброблена. Вона перетравлюється швидше за рахунок вмісту в продуктах власних ферментів. Живі продукти сприяють очищенню організму і розсмоктуванню жирових відкладень. Швидкість зниження ваги залежить від індивідуальних особливостей організму. Для досягнення швидкого результату сироїдіння варто поєднувати з помірними фізичними навантаженнями і правильним способом життя.

Різноманітне і збалансоване харчування сприяє оздоровленню організму, поліпшенню настрою і підвищенню імунітету. Тому при виборі сироїдіння потрібно ретельно підходити до складання раціону, регулярно здавати аналізи і приймати комплекс вітамінів.

Мінуси сироїдіння

Як харчуються сироїди: велика кількість фруктів і овочів, сироїдні десерти. Лише деякі їдять горіхи, включають в раціон рослинні олії, їдять проростки бобових і зернових.

При такій формі харчування мікрофлора зростає, пробіотиків багато, бактерії щасливі, «кишківник щасливий», ейфорія є, легкість є - все відмінно. Але є тіньова сторона, про яку замовчують.

Брак білка

Геронтологи вважають, старіння уповільнює два фактори - обмеження загального числа калорій і зниження кількості тваринного білка. Про рослинний мови не йде.

Як вже говорилося вище, при сироїдінні зростає мікрофлора. Бактерії, які, в тому числі складаються з білків, починають активно розмножуватися через достатню кількість клітковини.

Можна припустити, що певну частину «своїх білків» сироїд отримує, переварюючи свої ж кишкові бактерії. Як це відбувається у жуйних тварин. Крім цього, мікрофлора синтезує вітаміни, амінокислоти, ферменти. Але в будь-якому випадку, покладатися тільки на кишкові бактерії необачно - такої кількості явно недостатньо для організму.

Тому в раціон потрібно включати різні джерела рослинного білка - бобові, горіхи, водорості, гриби, конопляний протеїн. Але більшість сироїдів практично не вживають білок.

Наслідки. Якщо вам більше 25, шкіра починає обвисати. Це пов'язано з тим, що колаген - білок, який відповідає за еластичність шкіри - ні з чого синтезуватися. Починає випадати волосся, ламатися нігті.

Брак цінних жирів

Для людини необхідні поліненасичені жири. Омега-9 можуть синтезуватися в організмі, але їх потрібно багато. У великій кількості Омега-9 міститься в оливковій олії і авокадо. А ось Омега-3 і Омега-6 не синтезується.

Ми їх отримуємо з їжею. Омега-6 - горіхи, насіння, мигдаль, кунжут і масла. З ними, як правило, у сироїдів, які їдять горіхи і насіння, немає проблем. Омега-3 - льон, насіння Чіа.

Але цінні жири містяться у великих кількостях в риб'ячому жирі, жирній рибі. Це стає стратегічним, життєво необхідним продуктом. У сироїдів їх, природно, в раціоні немає.

Велика кількість цукру

Велика частина сироїдів - ласуни. Так, якщо взяти шматок сироїдного торта і шматок «Наполеона», сироїдний торт виграє. Але дивлячись в яких кількостях ви їх їсте.

На 90% раціон сироїдів складається з вуглеводів. 50% - швидкі: сахароза, фруктоза, лактоза, фруктовий цукор. Тут і до діабету недалеко.

Сироїдів рятує тільки компенсація за рахунок великої кількості клітковини і поліфенолів (з овочів, фруктів, ягід), але це дуже хитка рівновага.

Наслідки. Є відомий вираз: «Нам стільки років, скільки нашим судинам». При постійному бомбардуванню судин цукром вони стають жорсткішими, що загрожує серцево-судинними захворюваннями в майбутньому. Правило таке: хочете довше жити - їжте менше солодкого. Це працює, це науково доведено.

Збивається режим харчування

Сироїди рідко дотримуються звичного розкладу сніданок-обід-вечеря. Вони часто їдять нон-стоп - з постійними перекусами. А режим харчування вкрай важливий.

Науково доведено: наприклад, дослідженнями життя жителів басейну Середземного моря. Один італійський професор вивчав, чому вони, в середньому, довше живуть і побачив одну закономірність. Звичайно важливі гени, оточення, спосіб життя, емоції. Але традиційно всі довгожителі харчувалися в один і той же час - всіх відрізняла ця звичка.

Така регулярність налаштовує біологічний годинник. У нашому організмі все пов'язано - всередині мікрокосмос. Мелатонін, інсулін, інші гормони - все в зв'язці. Харчування деяким чином служить коректуванням годин.

Відсутність сезонності в харчуванні

Де вирощуються огірки і помідори взимку? Швидше за все, застосовують прискорювачі росту, а купуючи овочі в мережевих магазинах, не можеш бути в них упевнений. Органічні і перевірені знайти складніше - і коштують вони дорожче.

У сироїдів немає сезонності в харчуванні. Ми живемо в холодному кліматі, зі зміною сезонів, тому холодна їжа вносить дисгармонію, оскільки складно знайти свіжі продукти, на відміну від країн з середземноморським кліматом, де цілий рік тепло.

Крім цього, вартість овочів і фруктів в холодну пору року зростає. А знайти продукти складніше: в гіпермаркетах не завжди смачно і корисно, а фермерські продукти якісніші, але дорожчі.

Психологічні складності

При переході на сироїдіння людина випадає з соціального контексту. У ком'юніті сироїдів ви будете процвітати, але якщо живете в суспільстві тих, хто не дотримується цього типу харчування, - а ми розуміємо, що це 99,9% - буде складніше.

Різкий перехід у сироїдіння, як і вихід з нього - стрес для організму і психіки. Якщо відчуваєте занепад сил, розумієте, що випадаєте з реальності, складно знаходите коннект з друзями і близькими, зверніться до психолога.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, харчування