Безсоння у дітей: симптоми, причини та лікування

Здоровий сон – надзвичайно важливий аспект, бо він дозволяє відновити сили та підготувати організм до наступного дня. Особливо важливим є сон для дітей, адже  малюк росте та набирається сил пізнавати навколишній світ.

Дитячий сон особливий: немовлята сплять до 18 годин на добу, до підліткового віку діти сплять по 10 годин. Однак іноді народна мудрість «спить, як немовля» не спрацьовує і дитина не має нормального сну – настає розлад, відомий як безсоння. Дитина не відпочиває повноцінно, дратується, багато плаче, а батьки, не знаючи причини порушення сну, не можуть зарадити.

Водночас відсутність сну не завжди потребує лікування – боротися за здоровий сон необхідно, коли дитина не повертається до звичного режиму. Якщо ви виявили у дитини безсоння, не лишайте проблему без уваги – шукайте причини та засоби для впливу, аби повернути дитині здоровий сон та позбутися проблеми.

Методи лікування безсоння у дітей

Прослідкуйте за поведінкою дитини  у ході сну, як вона прокидається щоб зрозуміти, чи є проблема. Засобів та методів позбутися безсоння дітей є чимало – нижче ми розглянемо найпоширеніші.

Лікування безсоння в домашніх умовах

Існує чимало народних засобів від неспокійного сну – їхня перевага у тому, що вони абсолютно нешкідливі для дитини, не викликають звикання та давно відомі кожному.  Застосування народних засобів допоможе повернути дитині здоровий сон та розпрощатися із безсонням.

Серед дієвих методів виділяють такі:

  1. Склянка теплого молока перед сном, яка сприятиме зменшенню збудження нервової системи.
  2. Аромамішечок. У торбинку із тканини зашийте висушений цвіт материки, лаванди, лимонника та пелюстки троянди і покладіть біля ліжечка – такий збір володіє чудовим заспокійливим ефектом.
  3. Ромашковий чай на ніч. Склянка ароматного чаю з ромашки тонізує збуджену нервову систему дитини, та краще не додавати до чаю цукру: глюкоза навпаки активуватиме мозкові центри та посилюватиме безсоння.
  4. Тепла ванна із додаванням ефірних олій. Накапайте у дитячу купіль олій лаванди чи троянди, тепла вода у поєднанні із ароматом – чудовий засіб розслабити м’язи, що допоможе міцно заснути.

гімнастика від безсоння

Медикаментозне лікування

До застосування лікарський засобів слід поставитися обережно і зважуватися на цей крок тоді, коли інші методи не допомогли. Наразі питання медикаментозного лікування безсоння у малюків вивчено недостатньо, перед його початком обов’язково порадитися із лікарем.

Дітям можна приймати настоянку кореня валеріани в обмежених кількостях. Можливе призначення засобу на основі мелатоніну – гормону, який сприяє нормальному сну, впливаючи на засинання та частоту прокдань. Мелатонін діє м’яко та наразі у нього не виявлені побічні ефекти.

У якості лікування можуть призначити антигістамінні препарати, які викликають сонливість через блокування спеціальних рецепторів, але мають побічні ефекти. Ще використовують снодійне та агоністики деяких рецепторів.

Наслідки дитячого безсоння

Не забувайте, що нормальний сон запобігає загостренню деяких хвороб. Натомість втомлений організм дитини, що страждає від нестачі сну – легка мішень для вірусів та захворювань. Зокрема, безсоння у дитячому віці провокує менше характерні для дітей неврози та психози, неполадки роботи серцево-судинної системи, зниження імунітету.

Через безсоння майже напевне супутниками дитини є апатія, втомлюваність, порушення пам’яті та менша функціональність мозку. Усе це в комплексі призведе до поганих оцінок, погіршення поведінки та почуття дитини.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, діти