Як не купити замість оливкової олії моторне мастило з ароматизаторами (відео)

21 Листопада 2019

Вибираючи оливкову олію, варто бути дуже уважним, аби не потрапити на підробку.

Що більш популярною стає оливкова олія, то частіше її фальсифікують. Нині вона входить до топ-10 продуктів, які підробляють, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У столичному ресторані гаряча пора – готують сніданки. Гості сюди заходять по здорову їжу – шеф приправляє вівсянку оливковою олією. «Дуже корисно», – пояснює він. Кухар може відрізнити справжню оливкову олію лише за запахом – вона пахне свіжоскошеною травою, томатом, яблуками.

Дієтологи переконують, що оливкова олія може запобігти інфарктам та інсультам. Кожен, хто стежить за своїм здоров'ям, має вживати оливкову олію – так рекомендують лікарі. Однак що популярнішою вона стає, то частіше її підробляють. Приміром, на Одещині в моторне мастило додавали ароматизатори, барвники та розливали в пляшки, на яких красувалися відомі марки. У столиці на оптовому ринку продавці запевняють у якості свого товару, ціна якого насторожує – 210 грн. за 5-літрову каністру.

Якщо на упаковці немає українського перекладу – це означає, що олія в Україну потрапила або контрабандою, або це відвертий сурогат. З базару переміщуємося в лабораторію, де мають сказати, що в середині жерстяної банки. Виявляється, що це не оливкова, а рафінована соняшникова олія з ароматизаторами.

Професійний дегустатор Світлана Щедрикович наголошує, що оливкова олія – продукт, який Україна повністю імпортує. «Базова оливкова олія коштує 3,50 євро за літр в Іспанії. Доки ми її сюди довеземо, вона не може коштувати менш, як 300 гривень за літр», – пояснює експертка. І пропонує уважно вивчати етикету, а купувати рекомендує олію екстра вірджин – це свідчить про, те що вона виготовлена холодним пресуванням. Елітний продукт виробляють з одного сорту оливок, і це зазначається на упаковці. Також варто шукати маркування «ДіОПі». Червоне коло означає, що олію розливали в тому регіоні, де збирали оливки, що зменшує ризик підробки.

Але найдієвіший спосіб – олію спробувати. Для цього її слід налити в маленьку ємність і погріти в руках. Окрім природного запаху і смаку, не має бути інших синтетичних присмаків: «Якщо ви чуєте аромат машинного масла, оцет або маринад – це означає, що оливкова олія не є гарною». Це може свідчити, що в олію додають ароматизатори, барвники, інші хімічні домішки. Якщо справжню оливкову олію поставити в холодильник – у неї з'явиться осад і випадуть білі пластівці.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: продукти, харчування, Здоров'я