Зеленський розставив усі крапки над «і» щодо виборів на окупованому Донбасі

13 Вересня 2019

Місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відбудуться тільки після виведення окупаційних військ і згідно з українським законодавством.

13 вересня про це на спільному брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд заявив президент України Володимир Зеленський, передає ГОРДОН.

Глава Української держави сказав, що зможе предметно коментувати проведення виборів тільки після проведення зустрічі в нормандському форматі і досягнення домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Зараз про це рано говорити, це може бути у нас з вами тільки теоретичний діалог», - сказав Зеленський.

Журналісти запитали, чи буде передувати виборам виведення військ.

«Так. А що, може бути по-іншому? Ми готуємо план нашої розмови [в нормандському форматі], зараз погоджуємо просто дату, потім наше суспільство дізнається всі деталі. Спочатку - питання обміну людей, потім - питання розведення військ, потім ми говоримо про розведення військ по всій території - це 400 км, тільки після цього ми можемо говорити про формат виборів на окупованій території», - сказав він.

Зеленський підкреслив, що вибори на Донбасі можуть пройти тільки за українським законодавством.

«Я думаю, що кожен українець вважає, що Донбас - це Україна, то місцеві вибори там повинні бути, але повинні бути за українським законодавством. Всі інші деталі і терміни я не можу з вами зараз обговорювати», - додав він.

Верховна Рада прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у вересні 2014 року (необхідність такого законодавства зафіксована в Мінських угодах про врегулювання конфлікту на Донбасі).

Парламент уже кілька разів продовжував його дію, останній - до 31 грудня 2019 року. У статті 10 цього закону зазначено, що всі його основні положення почнуть діяти тільки після проведення на Донбасі місцевих виборів за українським законодавством з дотриманням міжнародних стандартів.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуться в мінському (Україна - Росія - ОБСЄ) і нормандському (Україна - Росія - Німеччина - Франція) форматах. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

26 серпня 2019 року стало відомо, що Франція і Німеччина на саміті G7 домовилися про організацію найближчим часом зустрічі в нормандському форматі.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що зустріч в нормандському форматі планують провести в Парижі. Президент Франції Еммануель Макрон припустив, що переговори відбудуться у вересні.

Зеленський в телефонній розмові з Путіним 7 серпня 2019 року заявив, що немає потреби закріплювати особливий статус для Донбасу в Конституції України.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висунув умовами зустрічі «Нормандської четвірки» розведення сил і засобів в зоні конфлікту на Донбасі, а також необхідність зафіксувати на папері формулу президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра про порядок організації місцевих виборів в районах, які зараз не контролюються українською владою.

12 вересня президент України заявив, що дата зустрічі лідерів країн нормандського формату поки не визначена. Глава держави підкреслив, що рішення по «формулі Штайнмайєра» і за всіма пунктами Мінських угод прийматимуть лідери чотирьох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це моя маленька боротьба»: Сенцов привіз Зеленському «сувенір» із російської тюрми (відео)

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, суспільство, політика, вибори ордло, володимир зеленський