Найголовніші новини 30 КВІТНЯ 2024 РОКУ

1 Травня 2024

Триває 797 день повномасштабного нападу російської армії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 96 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 1 ракетного та 29 авіаційних ударів, здійснив 109 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

В ОК "Південь" розповіли, що упродовж доби російські війська на лівобережжі Херсонської області тричі безуспішно атакували плацдарм, який утримують українські захисники. Наразі складна ситуація з логістикою та ротацією.

Зранку 30 квітня російські війська двічі намагалися штурмувати острів Нестригу, але відступили із втратами.

«Це останній острів від Велетенського. Це район населеного пункту Велетенське та Кізомис. Недалеко від них. І фактично це останній острів перед гирлом річки, останній острів на правобережній частині. Тому для нас є важливим закрити цю територію від можливих диверсантів, або від можливих ворожих виходів».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 30 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 468 720 (+1 250) осіб,
  • танків – 7 307 (+22),
  • бойових броньованих машин − 14 046 (+39),
  • артилерійських систем − 12 011 (+26),
  • РСЗВ − 1 053 (+2),
  • засобів ППО − 779 (+1),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 531 (+3),
  • крилатих ракет − 2 126 (+2),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 142 (+33),
  • спеціальної техніки − 1 977 (+3).

 

  • Слідчі Генеральної прокуратури вважають, що військове керівництво ЗС рф свідомо вдарило 29 квітня по Одесі балістичною ракетою "Іскандер" із касетним боєзарядом, аби вбити якомога більше мирних жителів.

Це перший випадок, коли окупанти завдають удару по Одесі балістичною ракетою з касетною бойовою частиною. Уражаючий ефект був посилений наявністю шрапнелі в суббоєприпасах.

Російське командування чудово знало, що в цій локації немає військових об'єктів.

Це вкотре засвідчує, що терор проти цивільного населення для російських окупантів залишається пріоритетним настільки, що їм не шкода витрачати на нього дорогі і непрості у виробництві ракети. Це вбивства заради вбивства, терор та паніка – ось основна мета росії.

  • Російські телеграм-канали повідомляють, що у ніч на 30 квітня в тимчасово окупованому Криму під ракетний удар потрапили три військові частини протиповітряної оборони (ППО) ЗС рф. Серед окупантів є втрати.

Так звана окупаційна "влада" Криму стверджує, що для ударів нібито використовували далекобійні ракети ATACMS. Що стало ціллю атак, вони замовчують, оскільки це були військові об'єкти.

Під Сімферополем у селі Донське під ударом була військова частина ППО Південного військового округу Міноборони рф. Джерела стверджують, що на об'єкті спалахнула сильна пожежа, яку гасили майже дві години.  «Спекотно» було вночі ще на двох об'єктах 31-ї дивізії ППО Міноборони рф у Чорноморському та Сакському районах. Крім цього, вночі повторно атаковано аеродром у Джанкої.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна не зможе стати членом НАТО до перемоги у війні проти росії.

«На мою особисту думку, ми будемо в НАТО, тільки коли переможемо. Я не вважаю, що у час війни нас візьмуть у НАТО. Це для когось ризик із членів НАТО, у когось є просто скепсис через це».

«Питання про НАТО, це – як правильно сказав генеральний секретар (Столтенберг) – питання більшості. А більшість – це питання політичне. А щоб політично Україну взяли в Альянс, для цього потрібна перемога», – додав Володимир Зеленський.

На його думку, коли дійде до членства України в Альянсі, то питання сумісності з НАТО та рівня українських військових «ніхто не буде піднімати».

Президент вважає, що однією із причин сьогоднішньої війни є те, що Україна не була до цього в Альянсі.

«Ще багато років тому був також відповідний скепсис деяких членів, і росія дуже сильно працювала з нашими сьогоднішніми партнерами, у них був діалог. Вона робила все, щоби Україну не взяли не тільки в НАТО, а щоб в Євросоюз не взяли, щоб Україна просто не розвивалась, і щоб вона не була відірвана від впливу рф».

  • Кабмін виділив додаткові 15,5 мільярда гривень на закупівлю дронів для Сил безпеки та оборони. За виділені кошти 300 тисяч дронів.

Кошти підуть Адміністрації Держспецзв’язку, яка займається відповідними закупівлями.

Ці гроші - додатковий ресурс до 43,3 млрд грн, які вже були виділені на безпілотники в цьому році.

  • Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

Вона запевнила, що надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

«Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації – облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення».

Віцепрем'єрка повідомила, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілва Йоганссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС діятиме до березня 2025 року.

«Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти».

  • Зняття блокади пунктів пропуску на кордоні з Польщею додатково збільшило надходження митних платежів і зборів на 2,5 млрд грн за останній тиждень квітня.

За квітень до держбюджету надійшло 49 млрд грн від митниці, що на 6,3 млрд грн більше за планові показники міністерства фінансів.

У Держмитниці уточнили, що всього за січень-квітень до держбюджету перераховано 185,9 млрд грн митних платежів, що на 14,4 млрд грн перевищило очікувану суму надходжень.

  • Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко привітав українських прикордонників із професійним Днем і оголосив про створення третьої бойової бригади Держприкордонслужби "Гарт". Це вже 11-та бригада Гвардії наступу.

Прикордонники відважно проявили себе в боях у 2014-му році. І дотепер прикордонні загони та сформовані бойові бригади Гвардії Наступу "Сталевий кордон" і "Помста" продовжують бити ворога.

  • Від старту програми "Власна справа" її переможцями вже стали понад 16 тисяч українців, які отримають 3,8 мільярда на започаткування або розвиток свого бізнесу.

У Мінекономіки повідомили, що цього року переможцями сьомої хвилі програми стали 526 українців, які отримають на розвиток своєї справи 127 млн грн.

Більшість переможців – підприємці, які беруть грант, щоб інвестувати у розвиток свого бізнесу, нарощування обсягів продукції чи послуг, освоєння нових видів діяльності.

Загалом переможці програми створять понад 35 тисяч нових робочих місць в усіх регіонах країни. 

  • У Києві комунальні служби розпочали демонтаж скульптурної композиції на честь Переяславської ради під Аркою дружби народу, яка перейменована у Арку свободи українського народу.

Конструкція доволі масивна. Вона складається з 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 тонн.

Надалі монумент зберігатиметься в державному музеї авіації України ім. О.К.Антонова.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Провал спроби заморозити Європу взимку не тільки позбавив росію преміального та ключового ринку збуту газу, а й обвалив газові доходи російського бюджету.

За підсумками першого кварталу до бюджету рф надійшло лише 114 мільярдів рублів мит на експорт газу. Таким чином, порівняно з аналогічним періодом 2022 року російські доходи обвалилися у 4,4 раза.

У грошовому вираженні з урахуванням інфляції втрата європейського ринку коштувала росії 418 мільярдів рублів квартальних доходів, що майже вдвічі перевищує річні бюджети цілих областей рф.

Минулого року російський експорт газу знизився до 69 млрд кубометрів і став найнижчим з 1985 року, антирекорду за майже 40 років.

  • Посилення західних санкцій і наростаючі складнощі з платежами через банки «дружніх» країн обіцяють росії нову хвилю девальвації рубля.

Експерти вважають, що курс долара до кінця поточного року може підскочити до позначки 105 рублів - максимальної з валютної паніки березня 2022 року.  

Проблемою для валютного ринку стає посилення фінансової блокади російської економіки. За даними ЦБ РФ, у березні до $15 млрд експортного виторгу «зависли» на зарубіжних рахунках після того, як адміністрація Джо Байдена пригрозила закордонним банкам вторинними санкціями за підтримку російського ВПК.  

За даними Reuters, до блокування транзакцій підключилися китайські банки, внаслідок чого постачання товарів з КНР до кінця першого кварталу обвалилися майже на 20%.

Російська влада з осені минулого року тримає рубль під жорстким контролем, але навряд чи це допоможе рублю.

На думку експертів, сценарій зміцнення рубля гіпотетично можливий, якщо влада заборонить тримати валюту на рахунках або виникнуть нові проблеми з імпортом і валютну виручку не буде на що витрачати.

За підсумками минулого року рубль показав сильне з 2015 року падіння і увійшов до топ-3 рейтингу найслабших валют країн, що розвиваються.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Німеччини прозвітував про чергову партію військової допомоги Україні, до якої зокрема увійшли додаткові засоби протиповітряної оборони, снаряди й бронетехніка.

За останній час Німеччина передала Україні 10 бойових машин піхоти Marder з боєприпасами та запчастинами, боєприпаси для танків Leopard 2 та 7500 боєприпасів калібру 155 мм.

Також ЗСУ отримали від Німеччини зенітний ракетний комплекс SKYNEX із боєприпасами, майже 30 тисяч боєприпасів до самохідних зенітних установок Gepard, невказану кількість ракет для системи ППО IRIS-T SLM, радіолокаційну станцію повітряного спостереження TRML-4D.

До переліку входить мостоукладальний танк Beaver із запчастинами, броньована інженерна машина DACHS, 9 мінних плугів, системи самозахисту для гелікоптерів AMPS, 60 підвісних моторів, 600 світлодіодних ламп і 6 тягачів для перевезення танків М1070.

Німеччина також передала 18 тисяч набоїв калібру 40 мм, 3000 переносних протитанкових ручних гранатометів RGW 90, 120-мм мінометні боєприпаси, майже 2000 маскувальних сіток, 2000 дощовиків і 100 тисяч аптечок.

  • Уряд Латвії затвердив надання Україні нової партії військової допомоги, до якої увійдуть, зокрема, зенітні гармати близької дальності та безпілотники для спостереження.

«Уряд щойно затвердив передачу зенітних гармат NBS (ймовірно, йдеться про NBS MANTIS), тактичних безпілотних систем спостереження та іншого важливого обладнання і технічних засобів для Збройних сил України. Це допоможе покращити і протиповітряний захист, і розвідувальні спроможності України», - сказала прем’єрка країни Евіка Сіліня.

Вона додала, що Латвія виділяє на підтримку України близько 0,25% свого ВВП на рік.

  • Литва до кінця поточного року побудує шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також, ймовірно, у Харківській областях.

«Там будуть безпечні для воєнного часу школи-укриття. Укриття ж у мирний час можуть використовуватися як багатофункціональні приміщення – спортивні, розважальні тощо», – розповів керівник литовських програм Co-create Future of Ukraine Артурас Жарновскіс.

Він уточнив, що йдеться про конкретні локації в шести регіонах.

«Ми починаємо будувати великі школи-бомбосховища. І це – будівництво "з нуля", в місцях, де раніше укриттів, на жаль, не було. Серед іншого безпекові умови в таких підземних приміщеннях передбачатимуть, про всяк випадок, і антирадіаційний захист».

  • Країни «Великої сімки» (G7) домовилися працювати над зменшенням своєї залежності від постачання російської продукції для потреб їхньої ядерної енергетики.

Контрольована Кремлем корпорація «Росатом» досі переважає у світі серед постачальників ядерного палива і є найбільшим експортером реакторів.

«Міністри енергетики G7 заявили, що їхні країни долучаться до багатосторонніх зусиль з просування диверсифікованого ланцюжка постачання палива, вільного від російського впливу, йдеться у підсумковій заяві зустрічі в італійському місті Турин», - зазначає видання Bloomberg.

  • Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України на період 2024-2028 років.

«Міжнародна правова система, на якій ґрунтується наша безпека і рівень життя, опинилася під загрозою через брутальне вторгнення росії в Україну. Тому ми повинні зробити свій внесок у захист України рішучим і конкретним чином, – сказала очільниця МЗС країни Тордіс Гильфадоттір. - З цією пропозицією і відповідним зобов’язанням у бюджетному плані закладається міцний фундамент для нашої цілеспрямованої підтримки України».

Резолюція спрямована на підтримку незалежності, суверенітету, безпеки цивільного населення, гуманітарної допомоги та відбудови в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський