Знайшли «кнопку», яка вимикає алкогольну залежність

12 Липня 2019

Дослідники працювали над тим, аби розв’язати проблему залежності.

Вчені визначили групу нейронів, яка грає ключову роль в пристрасті до спиртного. За допомогою цілеспрямованого впливу на цю ділянку їм вдалося придушити у піддослідних тягу до алкоголю, повідомляє Телеканал новин «24».

У 2016 році дослідникам з інституту Скріпса (США) вдалося локалізувати «командний центр», з якого надходять команди пити більше, частіше і шукати алкоголь при кожному зручному випадку, – центральні ядра мигдалеподібного тіла.

Тепер вони просунулися ще далі, виділивши конкретну групу нейронів, при впливі на них залежність відключається.

Щоб перевірити свою гіпотезу, вони штучно «заразили» піддослідних щурів алкоголізмом, а потім за допомогою лазера тимчасово заблокували потрібні клітини. В результаті їм вдалося не тільки придушити інтерес гризунів до алкоголю, але і запобігти синдрому скасовування (характерне тремтіння і плутану ходу).

Складність в тому, що такі лазерні процедури не підходять як практичні методи лікування. Для цього довелося б імплантувати оптичне волокно в голову живої людини. Але дослідники обіцяють подумати над більш зручними «перемикачами» – наприклад, ліками або приладами магнітної стимуляції мозку.

Читайте також:

Як побороти залежність від соціальних мереж

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, алкоголізм, мозок, здоров'я